Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Общество
Криминални
Институции
Други
Общинските съветници от ГЕРБ намалиха бюджет 2010 с 4 милиона
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 10:40 / 27.02.2010Коментари (0)612
© Blagoevgrad24.bg
По повод на бурните дебати относно приходната и разходната част на бюджет 2010 на общината, кметът Костадин Паскалев направи изявление, което Blagoevgrad24.bg публикува без промени и съкращения:

Станахме свидетели на едно безпрецедентно заседание, на което общинските съветници направиха нещо, което не се е случвало никога в историята на община Благоевград. Намалиха приходната част на бюджета с около 4 милиона. Също толкова е намалена и разходната част. Съветниците от групата на ГЕРБ влязоха в тежко противоречие с министъра на финансите г-н Симеон Дянков, който твърди, че ще излезем от кризата през месец май. Според нашите общински съветници кризата ще се задълбочи. И това, което общината се опитва да направи за гражданите на Благоевград няма да бъде реализирано. Опасявам се, че последните няколко решения, които взеха съветниците останаха скрити за гражданите на община Благоевград. Те практически зачеркнаха цялата програма за капиталово строителство. По предложение на г-н Биков от ПП ЛИДЕР, очевидно съгласувано с вожда и учителя г-н Причкапов, бяха направени следните изменения:

1. Спрени са средствата за основните ремонти на детските заведения в община Благоевград, които трябваше да бъдат санирани през 2010 г. Тези средства са в размер на 565 000 лв.

2. Реконструкцията на всички училища също няма да бъде реализирана по предложение на г-н Биков. Блокирани са заложените за целта средства в размер на 697 967 лв. Ще бъде финансирано единствено реконструирането на столовата на Шесто СОУ в млечна кухня. Това означава, че в сферата на образованието и здравеопазването в община Благоевград ще бъдат вложени само 100 000 лв. за детската млечна кухня. Според общинския съветник г-н Биков и според съветниците от ГЕРБ, ЛИДЕР - БКП, Граждански съвет за Благоевград и Евролевите земеделци финансирането на детските градини, обединените детски заведения и училищата трябва да отпадне. Пълната некомпетентност на г-н Биков, обаче не му е позволила да прочете, че 362 000 лв. от тези средства са целеви, осигурени по Програмата за Енергийна ефективност на МОНМ. Те са преведени от Министерството на финансите в началото на настоящата година и въпреки желанието на съветниците ще бъдат изразходвани за ремонт на Пето СОУ, Седмо СОУ,Девето ОУ и ЕГ/ПМГ. За тези училища са проведени процедури, подписани са договори, преведени са аванси и дейността по тях се извършва независимо от желанието на съветниците.

3. Средствата за благоустрояване на селата, които всяка година се разпределят между населените места при бедствия и аварии ще бъдат разпределени от ОБС съветниците в поименен списък.

По предложение на г-н Антов от ПП ГЕРБ ще отпадне проектирането на кръстовището на ул. „Джеймс Баучер" и ул. „Владо Черноземски". Това недоразумение на пътната организация щеше да бъде проектирано отново тази година. Отпада също така и трасирането на бул. „Димитър Солунски". Управляващото мнозинство реши бул. „Д. Солунски" да остане в това състояние, в което е в момента. Смятам, че това е престъпление спрямо гражданите на Благоевград.

По предложение на г-н Миленков от ПП ГЕРБ ще отпадне изграждането на трите кръгови кръстовища / при пазара, при ЗМК и на бул. „Пейо Яворов" с ул. „Симеон Радев"/. Община Благоевград спечели проект "Здравословна и достъпна градска среда в Община Благоевград" по ОП „Регионално развитие 2007 - 2013 г." . Според проекта ул „14 полк" ще се реконструира, както и ул. „Александър Стамболийски". Но не и кръстовището между тях. Отново в изпълнение на този проект ще се изградят ул. „14 полк", ул. „Свобода" и ул. „Симеон Радев" т.е. всички улици тръгващи от кръстовището при ЗМК. То обаче няма да се реконструира съгласно решението на общинските съветници. Няма да бъде направено и кръгово кръстовище на бул. „П. Яворов", обаче ще се закупи гимнастическа пътечка за 15 000 лв. по предложение на г-жа Сотирова от ПП "ЗЕМЕДЕЛСКИ СЪЮЗ "АЛЕКСАНДЪР СТАМБОЛИЙСКИ".


Намалена е издръжката на детските градини и училищата с 50 000 лв., както и поддръжката на улиците и тротоарите с 400 000 лв. Очевидно е, че съветниците от управляващата досега тристранна, вече четиристранна коалиция са решили твърдо в Благоевград улиците и тротоарите да не се ремонтират. Какво ги притесни толкова в това, че миналата година успяхме да направим сериозен ремонт на улиците в кв. „Струмско" и кв. „Еленово"? Сега оставаше да направим улиците в широк център за да може града ни да изглежда по друг начин. Съветниците от ГЕРБ намалиха със 110 000 лв. средствата за озеленяване. Смятам, че всеки от нас има правото да живее в по-красив град. ГЕРБ оряза и средствата за кандидатстване по международни програми. Те не се интересуват от факта, че за да кандидатства по международни програми, общината трябва да финансира подготовката на проекти точно от този бюджет.

За миналата година тези средства бяха 270 000 лв., за 2008 г.- 350 000 лв., а сега ще бъдат 100 000 лв.Миналата година бяхме свидетели на опитите на съветници от ПП ГЕРБ да обвинят кмета, че не се грижи за жителите на кв. „Грамада". По предложение на г-н А. Антов от ПП ГЕРБ,обаче съветниците днес отказаха да бъдат вложени 1 350 000 лв.  за довършване на улиците в кв. „Грамада". В този абсурд участва включително и ОБС съветникът г-н Роячки, който бе организатор на гражданското неподчинение в кв. „Грамада".
Съгласно предложението на земеделеца Димитър Урдев, което бе подкрепено от останалите съветници отпадат и 1 000 000 лв. предвидени за закупуването на 3 метачни и сметоизвозващи автомобила за общинското дружество „Биострой". Формира се обаче фонд „Екология", в който да се съберат 1 000 000 лв. - резервни. Няма друга община която да си прави резервни фондове.


Съветниците от ГЕРБ, ЛИДЕР, Земеделски съюз „Александър Стамболийски" и Граждански съвет за Благоевград днес постъпиха крайно безотговорно спрямо гражданите на община Благоевград. Това което направиха по отношение на детските заведения и училищата според мен е уникално. Програмата за развитие на образованието в община Благоевград е приета от същите тези общински съветници и всички дейности, които те днес отхвърлиха са описани там.

Ще задам директно следния въпрос на г-жа Марчева - директор на СОУИЧЕ и г-жа Колчева директор на ОДЗ № 3. С какво лице гласуваха свалянето на тези средства от бюджета? Г-жа Колчева не знае ли, че нейната детска градина бе ремонтирана със средства от бюджета миналата година? По-зле ли се чувства сега в тази детска градина?  Реализираме 12 улици и отказваме кръстовищата между тях да се направят модерно. По вина на съветниците от ГЕРБ няма да бъде реализирано сериозно комуникационно решение в града. Много ми е интересно г-н Роячки как ще се прибере в кв. „Грамада". Какво ще обясни на съкварталците си.

Много ми се иска да застанат очи в очи общинските съветници с работниците на „Биострой", които по време на снеговете излизаха по никое време през нощта. Да им обяснят как така, когато общината има воля и възможности за това, те няма да работят с нова техника и тази дейност няма да се финансира нормално. Некомпетентността на управляващото мнозинство изплува и в гласуването на програмата за управление на общинска собственост. Съветниците приеха цялата програма, освен приходите от концесиониране на зала „22 септември" в размер на 100 000 лв. Това практически е приходната част по 4-те параграфа, които г-н Миленков от ПП ГЕРБ намали с 4 милиона.

Интересно е какво ще прави областния управител сега. Кое от тези решения ще одобри? Това за общинската собственост или това за бюджета? Има абсурди, които противоречат на закона - особено в предложението на г-н Биков - юриста Биков. Всичко, което се случи днес има една цел - в Благоевград да не се прави нищо заради тяснопартийни интереси на част от съветниците. Заявявам най -отговорно, като кмет на община Благоевград, че ще работя с пълна сила нито един от представителите на тези политически партии, които днес поставиха себе си над интересите на гражданите на община Благоевград, да не бъде избран за кмет.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Масови протести срещу цените на горивата
Пет трупа открити в Нови Искър
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Световна черна хроника
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: