Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Общество
Криминални
Институции
Други
Общинските съветници приеха единодушно общата кандидатура на Благоевград, София, Перник и Кюстендил за Европейска столица на културата 2019
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 17:36 / 26.07.2013Коментари (0)462
©
Общинските съветници приеха единодушно общата кандидатура на Благоевград, София, Перник и Кюстендил за Европейска столица на културата 2019. Това стана, след гласуване на редовното заседание на Общински съвет- Благоевград, което се проведе днес.

В рамките на своята съвместна кандидатура, четирите града са изготвили обща концептуална рамка, която вече бе приета в София и Перник. 30 гласа "за" на днешната сесия на ОбС поставиха началото на нейното изпълнение и в Благоевград. Общинските съветници възложиха на Асоциацията за развитие на София да организира подготовката на апликационната форма на София, Благоевград, Перник и Кюстендил за конкурса "Европейска столица на културата" през 2019.

Директорът на дирекция "Хуманитарни дейности" в община Благоевград Христина Шопова бе категорична, че спечелването на титлата "Европейска столица на културата" чрез общата кандидатура на Югозападния район ще има многоизмерими икономически и социални ползи за Благоевград.

Сред поставените акценти в концепцията са изграждане и възстановяване на културната инфраструктура, създаване на междусекторни партньорства, платформи за подкрепа на творческото преподаване, предприемачество и иновации. Във всеки един от четирите града вече има сформирани екипи от културни и обществени дейци, които разработват проекти по кандидатурата. Те ще бъдат представени пред обществеността, за да може гражданите да се запознаят с концепцията и да я допълват с предложения. Мотото, което носи Благоевград в рамките на кампанията е "Бъдеще незаменимо". То е насочено към младите хора в общината, както и към онези, които ще продължат развитието на културата в региона.

"До този момент имаме примера на над 40 града, които носят титлата "Европейска столица на културата" и практиката показва, че увеличените инвестиции в култура водят след себе си инвестиции в други сектори на икономиката. Общото начинание на Благоевград, София, Перник и Кюстендил ще доведе до ръст в сферата на бизнеса и дългосрочна заетост", изтъкна още Христина Шопова.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Отбелязване на Деня на Независимостта
Парламентарни избори октомври 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Катастрофи в България
Световна черна хроника
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: