Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Общество
Криминални
Институции
Други
Обявиха биологично бедствие в Пиринско заради скакалците!
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 14:21 / 08.06.2010Коментари (0)459
©
Със запавед на министърът на земеделието Мирослав Найденов от 8-ми юни в Благоевградска област е обявено каламитетно нападение или биологично бедствие от марокански скакалци. По този повод спешно от София пристигнаха в областната управа за извънредно съвещание г-н Стефко Бурджиев, директор на национална дирекция "Гражданска защита" към МВР и г-н Антон Величков, директор на ГД"Растителна защита" към МЗ. Областният управител Валери Смиленов свика областния щаб за действие и на работното съвещание присъстваха представители на  регионалните служби на "Растителна защита" и Гражданска защита, кметът на община Петрич Вельо Илиев, както и кметовете на засегнатите селища от мароканските скакалци с.Марикостиново, г.Генерал Тодоров.

От съвещанието стана ясно, че заразените площи на територията на областта са 3600 дка. В с. Генерал Тодорово-2000 дка, Маркостиново-1000 дка и Струмяни- 600 дка.

До един ден се очаква да започне  пръскането на териториите с препарати. Г-н Бурджиев набеляза общо 8 мерки за бързото реагиране, като разясни на кметовете процедурите по избор на фирма и по избор на доставчик на препаратите за пръскане.

"Искам от всеки да изпипа процедурите до детайли така че, да няма никакво съмнение за корупция, ние ще окажем пълна логистична и експертна помощ за оформянето на документацията, ако такава ви е необходима, каза на съвещанието г-н Бурджиев. Той обяви, че  лично министър-председателя Бойко Борисов се е разпоредил държавните органи да съдействат изцяло на общините за овладяване на ситуацията. "Финансирането

на цялата процедура ще бъде разплатена до стотинка от министерския съвет, така че кметовете не биват да се притесняват, но трябва да има текущ контрол на всяско едно действие, каза г-н Бурджиев.

 Антон Величков от "Растителна защита" обяви, че предлага да се работи с бързо действащи препарати, тъй като мароканските скакалци вече са достигнали фаза, в която могат да летят и бързо да се разпространяват. Той предложи препаратът "Пиретроит", който има нокдаун действие върху вредителя.

При третирането с него скакалецът умира до 15 минути.

Най- потърпевши от препаратите могат да бъдат пчелите, заради което още днес кметовее на селата започнаха да предупреждават пчеларите да затворят кошерите, за да ги съхранят. При високите температури, които са обхванали района, пръскането трябва да се извърши рано сутринта, уточни още Величков.

Веднага след съвещанието започна процедурата по прецезирането на площите засегнати от скакалците, определянето на площадките за летателната техника.

Областната управа пое осъществяването на кординация и контрол по изпълнение на задачите.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Рокади в ДПС
Парламентарни избори октомври 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Международен технически панаир 2024
50-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: