Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Общество
Криминални
Институции
Други
Освободиха арестуваните благоевградски лекари
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 19:40 / 28.11.2010Коментари (0)241
©
Столичните магистрати освободиха от следствения арест видните благоевградски медици д-р Любен Кавраков и д-р Александър Сивиков - завеждащ отделение ортопедия в МБАЛ. Софийски районен съд отхвърли като неоснователно искането на прокурор Момчил Георгиев за постановяване на постоянна мярка "задържане под стража".

Определението за освобождаване на двамата лекари постанови към 19.00 часа снощи районният съдия Ваня Горанова. Няма обосновано предположение, че Сивиков и Кавраков са извършили вмененото им от прокуратурата обвинение, няма опасност двамата да извършат друго престъпление или да се укрият от органите на досъдебното производство, сочи в мотивите си съдия Горанова.

Най-голямата болница на Пиринско остана само с трима лекари в най-тежкото отделение по травматология, ортопедия и неврохирургия след арестуването на завеждащия д-р Александър Сивиков и д-р Любен Кавраков.

Както "Струма" писа, двамата доктори с над 30-годишен опит бяха задържани завчера за 72 часа в ареста на Национална следствена служба в София с прокурорско разпореждане.

Лекарите са с обвинение в престъпление по чл. 311, ал. 2 от Наказателния кодекс за съставяне на документ с невярно съдържание, за което законът предвижда 5 г. затвор. Братът на д-р Кавраков, адвокат Димитър Кавраков, уточни, че столични експерти оспорват издадената епикриза на Георги Петков от благоевградската болница, според която той е бил лежащо болен с диагноза мозъчно сътресение през януари тази година. Същият сега води дело, че е получил телесна повреда от служители на реда по време на задържането му в ареста в столично полицейско управление.

Делото за определяне на мярката за неотклонение на двамата лекари се очаква да се гледа.

Близо 500 медици сложиха подписа си само за ден в защита на д-р Кавраков и д-р Сивиков с искане колегите им незабавно да бъдат освободени от ареста. В подписката се включиха медици от спешната, доболнична и болнична помощ, работещи в Благоевград, частната клиника на д-р Ени Лефтеров в Дупница, Сандански, Петрич, Гоце Делчев и Разлог. Подписката е инициирана от Управителния съвет на Лекарската колегия в Благоевград и ще бъде изпратена в Софийска районна прокуратура.

Работният график в ортопедия е нарушен, в момента спешните случаи и лежащо болните се консултират само от един неврохирург д-р Александър Буховски. Той поема 24-часовата спешност до края на седмицата и през следващата, ситуацията е абсурдна. До колко могат да издържат физически силите на тримата колеги, коментираха вчера медици в болницата.

От ръководството на благоевградската болница заявиха, че спешните случаи ще се обслужват своевременно и безотказно, въпреки намаления лекарски състав в отделението.

110 лекари в най-голямото лечебно заведение в Пиринско твърдят, че работят под стрес. Не смеем да сложим подписите си, сякаш сме престъпници, коментираха медици.

От историята на заболяването на Георги Петков е видно, че е направено изследване на скенер в образна диагностика, установен е мозъчен оток, което потвърждава поставена диагноза от д-р Кавраков и д-р Сивиков, твърдят лекари в защита на арестуваните си колеги.

Източник: Струма






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Опасен ли е популярният сред младежите в България райски газ?
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Български тенис
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: