Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Общество
Криминални
Институции
Други
Парижката Сорбона и ЮЗУ "Неофит Рилски " в договорни отношния
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 12:51 / 29.03.2010Коментари (0)523
© Blagoevgrad24.bg
От университета Сорбона Париж 4 се завърна проф. д.н. Явор Конов от Катедрата по музика на Факултета по изкуствата при ЮЗУ "Неофит Рилски", който бе гост-преподавател по покана от Факултета по музика и музикознание. Поканата бе във връзка с трудовете, книгите и плановете на проф. Конов в областта на френската култура и музика - повече от 20 години той се занимава с история, теория и практика на барока - особено с френската барокова музика. На тази тема са не само двете му дисертации, но и редица монографии, научни студии и статии, съобщават от университета.

С партньорското си участие в постдокторантското, докторантско и магистърско обучение във Факултета по музика и музикознание на световноизвестния парижки университет проф. д.н. Конов демонстрира за пореден път адекватното ниво на българската култура и изследователска мисъл.

Имайки предвид все по-високия интерес в света и у нас към бароковата епоха и изкуство, този проект не само се вписа сред проявите с ключово значение за увеличаване на контактите на българската култура с европейските културни събития и процеси, но и ще допринесе за равностойното й интегриране в световната култура, превръщайки я в неразривна нейна част, каза проф. Конов.

Той уточни също, че на международен семинар по етномузикология е било дискутирано богатството на българската култура и музика (традиционна и професионална) и възможностите те да бъдат изучавани.

Благодарение на това по линия на програмата ЕРАЗЪМ между Сорбоната и ЮЗУ "Неофит Рилски" е сключен договор за взаимно обучение на студенти и докторанти. Щастлив съм да съобщя, че още преди стартирането на договора в Благоевград пристигна - при това на собствени разноски - Е. Друса, пианист, докторант трета година в Сорбона, работеща в областта на етномузикологията, каза проф. Конов и уточни, че тя е направила вече няколко работни и "теренни" проучвания в региона.

Впечатлена от престоя си в България, тя е изразила желание да дойде отново през лятото и да доведе в ЮЗУ "Неофит Рилски" свои колеги от Франция и други страни.

При срещите си с проф. Катрин Сесак, директор на Ателието за изследвания към Центъра за барокова музика във Версай, проф. Конов представи своите изследвания  върху паралела между С. дьо Бросар (1655-1730) и Неофит Рилски (1793-1881) - духовници, музиканти, ерудити, педагози, музикални ръководители, лексикографи, историографи. Той получи предложени да депонира книгите си във фонда на Националната библиотека на Франция, благодарение на което през базата данни на НБФ те вече са достъпни за целия свят чрез Интернет.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Масови протести срещу цените на горивата
Пет трупа открити в Нови Искър
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Световна черна хроника
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: