Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Общество
Криминални
Институции
Други
Педагог от Благоевград първият българин, учител в Европейското училище “Брюксел-1"
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 10:50 / 12.08.2011Коментари (0)358
Експертът по чужди езици в Регионалния инспекторат по образование в Благоевград Хрисана Кълбова е първата българка, назначена официално като учител в Европейското училище "Брюксел-1". На 6 септември тя трябва да е в белгийската столица за откриването на новата учебна година. Там ще преподава български език на децата на служителите в Европарламента и на наследниците на евродепутатите ни.

В момента Хр. Кълбова е в отпуск, малцина от колегите й са чули за предстоящата промяна, тъй като не е от хората, които шумят около себе си. Тя още не е подписала новия си договор, нито е наясно дали министър Сергей Игнатов ще подпише молбата й за отпуск за максималния период от 4 г., разрешен от Закона за държавния служител, или ще се наложи да напусне РИО. Преди няколко месеца видяла обява за конкурс за преподавателското място в Европейското училище на сайта на Министерство на образованието. Търсели се специалисти с два профила - български език и френски или английски.

Дипломата ми от Великотърновския университет е с две равностойни специалности - български и френски, а работата ми в РИО бе голямо предимство, защото се изискваше детайлно познаване на нормативната ни уредба в сферата на средното образование, обясни Хрисана Кълбова.

Първата й реакция била чисто емоционална и тя подала документи. Уведомили я, че е допусната до участие във II кръг - интервю, заедно с още 8 колеги от цялата страна. То било насрочено на 15 юни, на финала на кампанията по провеждане на държавните зрелостни изпити, а тя бе председател на комисията в Пиринско. Взела си ден отпуск да се яви на интервюто и въпреки че не било съвсем неочаквано, писмото 2 седмици по-късно, подписано от министъра, че е номинирана да заеме позицията, я шокирало.

Тръпката да застана отново пред учениците е много голяма, призна Хрисана Кълбова. Тя е експерт в РИО от 1995 г., преди това 9 години е била учител. Преди 16 г. също така емоционално реших да се явя на конкурс в Инспектората по образование. Винаги, когато съм влизала на проверки при колеги, съм си представяла, ако аз съм на тяхно място пред дъската, как бих провела урока, призна тя.

Вълнува се от пълната промяна, която предстои в живота й. Ще преподава на ученици от VI до ХII клас и се надява да създаде добър контакт с тийнейджърите. В Брюксел е била само веднъж, през 2003 г., на учебна визита за 7-8 дни, но да живееш в европейската столица и да си на екскурзия са две коренно различни неща.

Хрисана Кълбова все още не е подписала договора си за работа и не знае каква ще е заплатата й. Категорична е, че финансовата страна никога не е била водещ мотив за действие в живота й, но предполага, че месечното й възнаграждение в Европейското училище ще е много повече от сегашната й заплата от около 600 лв.

Досега българите в Европейския парламент се "спасяваха поединично" и търсеха частни учители за децата си. Хр. Кълбова е първият български учител, назначен в училище от този род, което обслужва семействата на дипломати и еврочиновници. На 1 септември тя трябва да е в Брюксел, дотогава й предстои да си намери и квартира, част от наема за която се поема от школото. Като начало заминава за 2 години, а регламентът според договора е 2+3+4 години с атестации след всеки период.

Всичко се случва много бързо, колкото повече наближава моментът на заминаването ми, толкова напрежението ми се покачва, призна експертът по чужди езици. Със сигурност ще ми е мъчно за колегите, за учителите, ще ми липсва работата ми и приятелите, но предполагам, че новите ангажименти ще запълват времето ми и няма да ми позволят да тъгувам продължително, настроена е позитивно Хрисана Кълбова.

Източник: в. "Струма"






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Влизането на България в Шенген
Парламентарни избори октомври 2024 г.
България в еврозоната
Бюджет 2024
Зима 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: