Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Общество
Криминални
Институции
Други
Политическият кабинет на Областната администрация продължава поредицата от срещи в общините на Благоевградско
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 13:52 / 06.12.2013Коментари (0)248
Собственици и управители на малък и среден бизнес в областта на туризма, услугите, дърводобив, дървопреработване и строителство в община Сандански и съседни общини участваха в няколкочасова дискусия с директорите и ръководителите на териториалните поделения на БАБХ, Здравна инспекция, Инспекция по труда, НОИ, Статистическо бюро, НАП, Полиция, Пожарна безопасност, Защита на потребителите и ЧЕЗ. В продължилата до късно вечерта в сряда среща участваха и кмета на Сандански Андон Тотев, зам.-кметът Младен Тимчев, общински съветници. Домакин на срещата, организирана от зам.-областните управители Костадин Дурчов и Димитър Капитанов, беше Илия Пасков като представител на БХРА.

К.Дурчов заяви, че тези срещи, които ще се провеждат не по-малко от два пъти годишно във всяка община, целят да подпомогнат бизнеса, като улеснят контактите с държавните органи чрез директни срещи.

Според Д.Капитанов, в условията на икономическа криза бизнесът не може да се справи без помощта на държавата, а политиката трябва да се остави настрана, когато се говори за бизнес и икономика.

Необходимостта от подобни срещи пролича от многобройните въпроси, които бяха отправени към държавните институции и местната власт. От изказванията стана ясно, че проблемите на бизнеса с държавата са трупани в продължение на години. Те са свързани с огромната и често променяна нормативна база, многобройните лицензионни режими и ограничения, непрекъснатите проверки, след които веднага се издават актове, вместо да бъдат давани предписания и срок за отстраняване на нередности.

Бизнесмените споделиха, че по време на управлението на ГЕРБ върху част от тях системно е упражняван натиск чрез тенденциозни проверки по политически признак, неправомерни санкции и дори 24-часово задържане в ареста.

В своето изказване Володя Стоянов, управител на шивашка фирма, настоя за промяна в отношението на държавните служители към работодателите. "Въпреки, че ние създаваме брутния вътрешен продукт, държавните институции гледат на представителите на бизнеса като на престъпници, а в същото време не полагат усилия да преследват представителите на сивия сектор", заяви той и посочи проблем, от който страдат всички работодатели - липсата на квалифицирани кадри.

С предстоящата промяна на данъчното законодателство ще се решат част от проблемите на фирмите, свързани с ДДС, поясни Катя Янчовичина от офиса на НАП в Благоевград. Поради създаденото по време на предишното правителство структуриране на поделенията на НАП, тя не можа да даде отговор на въпросите за оперативните данъчни проверки, които се извършват с командировани от София екипи.

По отношение на нерегламентираните средства за настаняване, Любомир Палаханов от Комисията за защита на потребителите препоръча съвместни проверки с представители на общината, полицията КЗП и таен агент. По този начин може да бъде изкаран на светло сивия сектор в настаняването. Неговото съществуване е потвърдено и документално чрез статистическите данни, които бяха цитирани от Емилия Илиева - през 2011 и 2012 легловата база в Сандански се е увеличила, а приходите от нощувки са намалели.

Кметът на Сандански призова за човечност в отношенията между контролиращите органи и бизнеса. "Където свършва законът, там започва човечността", каза той.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
България в еврозоната
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Природни стихии
Космическа надпревара
Хороскоп за деня
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: