Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Общество
Криминални
Институции
Други
Престъпниците обезобразили Христина с киселина, ще молят милост
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 22:21 / 12.11.2010Коментари (0)195
©
"Слава богу все пак, че осъдиха и двамата. За първи път от 20 години в България хващат и осъждат и поръчител, и извършител на нападение с киселина. Доволна съм, че ще лежат в затвора. Сега вече ще остана да живея в България. Бях се зарекла, че ако няма осъдителни присъди, ще емигрирам." Това каза дипломираната вече юристка Христина Колджиева часове след като научи присъдите на двамата мъже, които заляха лицето й с киселина.

Преди 1 година на 25 ноември двете студентки Христина и съквартирантката й Мария Коемджиева от се прибирали в малките часове на нощта след дискотека към квартирата си в Благоевград. Млад мъж ги застига в тъмното, зад гърба им подвиква - "Ехо". Те се обръщат и в този миг момчето хвърля някаква течност в лицето им.

"Усетих адска болка и парене, очите ми се затвориха, не можех да виждам. Пищях и изгарях!", това си спомня за злокобната нощ залятата със сода каустик Христина. Само за 2 дни полицаи залавят поръчителя и извършителя на гадното деяние. Изоставен приятел на Христина - Венцислав Добрев (31 г.) от Дупница, измислил вендетата. Не можел да понесе, че е зарязан. Физическият извършител бил Калоян Гущеров (23) от дупнишкото село Яхиново, осъждан за дребни престъпления и известен с това, че за пари прави всичко, без да мисли и пита.

Точно година след престъплението Благоевградският районен съд прочете присъдите - поръчителят Добрев получи 8,6 г., а Гущеров - 5 години. Повечето хора в Благоевград не са удовлетворени от размера на присъдите.

"За такива престъпления, които у нас са станали епидемия, са нужни по-тежки наказания, но по действащия НК присъдите са задоволителни все пак...", коментира като юрист и като жертва Христина. Обвинител бе районният прокурор Ивайло Филипов. "Пледирах присъдите да бъдат към максимума - за Добрев 12 г. Но няма да обжалвам", каза прокурорът.

Затова пък подсъдимите ще обжалват, ще молят по-горните инстанции за милост. Защитничката на Добрев - Гергана Юрукова, е категорична: "Разбира се, че ще обжалваме присъдата. Не може да се говори за тежка телесна повреда на Христина . Вещото лице д-р Цветелин Гатев е написал, че травмата на Христина не покрива тежка телесна повреда, а средна."

Според експертизите около 10% е увредено зрението на едното око на Христина, а лицето е само временно обезобразено и след операции е "вече като ново".

А повредата на психиката й как се оценява? - пита Асен Колджиев, баща на Христина. Той вместо нея седя в съдебната зала. Тя нямаше сили и нерви да наблюдава процеса и да гледа бившето си гадже Венцислав, който не показа никакво разкаяние.

Той е обещал на Калоян 4000 евро, ако обезобрази Христина. Дал му снимка, сам купил сода каустик, дал му и нея, а по телефона контролирал изпълнението.

Освен една бира Калоян нищо не получил от Венци за деянието, стана ясно в съда. Но си признал всичко и изразил съжаление. "Искам тая да я залееш в лицето с киселина и да я обезобразиш!" Това казал Венци на Калоян.

Добрев и Христина имали любов 4-5 месеца. Но маниакалната му ревност накарала Христина да избяга от него. Последвали няколко месеца на преследване. Тя подала жалба в полицията, там му съставили предупредителен протокол. Това го озлобило и той решил да я обезобрази.

"Още изпитвам страх да ходя сама по улиците. Ослушвам се и се оглеждам, боя се да започна нова връзка. Надявам се обаче моят случай да е последен и да няма вече залети и обезобразени жени в България. Това е най-жестокото престъпление - да вземеш лицето на човек", казва Христина, която се опитва да започне живота си наново.

Източник: в. "Труд"






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Грипна епидемия обхвана страната
Бюджет 2024
Зима 2023/2024 г.
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: