Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Общество
Криминални
Институции
Други
Проучване показа, че Благоевградска област се справя много добре с икономическата криза
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 16:37 / 27.08.2013Коментари (0)342
© Blagoevgrad24.bg
В Благоевград стандартът на живот остава нисък, в сравнение с някои други области в страната. Това заяви Явор Алексиев от Институт за пазарна икономика. Той посочи, че за втора поредна година се е провело проучване за развитието на различните области в страната.

В Благоевград, проучването е направено т.г. в края на юни, когато представители от Институт за пазарна икономика се срещат с представители на местния бизнес, селскостопански производители, също така и с хора от промишлеността и строителния бизнес, както и с лица от местната търговска палата. След направения анализ данните са посочили, че това е една от областите, която най-добре се справя с икономическата криза.

"През втората част на изминалата година, тук се наблюдава едно нарастване на заетостта", обясни Алексиев. По думите му, след направено проучване в Благоевград, може да се каже, че се наблюдава едно оптимистично настроение сред местния бизнес на фона на останалите области. А според Алексиев, това се дължи на повишаването на инвестициите, най-вече в инфраструктурата, които се очакват през следващия програмен период 2014 г.-2020г. за Благоевград, а именно откриването на останалите Лотове от автомагистрала "Струма", която ще свърже Южната ни съседка със столицата.

Алексиев посочи, че според него една от основните причини за нисък стандарт на живот в областта, въпреки високата заетост и многото работни места в сравнение с други области, е именно недостатъчното развитие на инфраструктурата в региона. Причината за това според икономиста е, че голяма част от нейната територия е под защитата на различни закони за опазване на природните богатства, което е напълно разбираемо, но по оценка на хората от местния бизнес това бави развитието на ключови инфраструктурни обекти и затруднява като цяло инвестиционната активност в областта.

"Другото което отличава Благоевград е една добра демографска картина на фона на останалата част от страната. Има много млади хора със завършено висше образование, благодарение на двата големи университета в региона", обясни Алексиев. По негови думи, по-големи инвестиции в сферата на инфраструктурата са едно от основните разковничета за постигане на по-голямо икономическо развитие в областта.

Източник: Радио "Фокус"






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Поскъпване на хранителните продукти
Отбелязване на Деня на Независимостта
Хороскоп за деня
Световна черна хроника
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: