Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Общество
Криминални
Институции
Други
Решиха: Благоевград ще има Градска художествена галерия
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 08:41 / 28.09.2013Коментари (0)424
©
Общински съвет - Благоевград единодушно гласува "за" създаването на Бюджетно звено "Общинска художествена галерия". С 32 гласа "за " общинските съветници подкрепиха на редовна сесия на съвета концепцията и предложението за реализирането на галерията.

Бюджетно звено "Общинска художествена галерия" ще бъде финансирана от собствени приходи на община Благоевград към направление "Култура".

Общинска администрация убедително защити концепцията и предложението за създаване на Градска художествена галерия в Благоевград. Галерията, която ще събира, съхранява и популяризира част от най-добрите образци на българското изобразително изкуство има всички предпоставки, за да бъде един от най- значимите културни институти на територията на общината. Тя ще бъде със статут, близък до този, който ползват всички градски галерии в страната и в него ще намерят отражение спецификата на града и населението му като традиции, история и художници.

В Благоевград от години се изявяват художници с авторитет в национален мащаб. Те са оставили след себе си културна съкровищница, която е част от историята на страната. След реализирането на Общинска художествена галерия, произведенията и богатството на художниците от Пирински край ще бъдат събрани на едно място.

Общинската художествена галерия ще бъде на мястото на досегашните зали, които се намират на улица "Крали Марко" 8. Предвижда се тя да има управител и уредник с авторитет и опит, кoито ще отговарят за цялостното функциониране на галерията и ще движат политиката на културния институт.
Община Благоевград ще реновира досегашната материална база на залите, като студенината на мрамора ще бъде заменена от уют и топлина, добре осветено пространство, отговарящо на съвременна галерия- изискана и универсална.

От общината са помислили и как да предоставят място за реализацията както на студентите, които се занимават с изкуство, така и на всички креативни майстори на четката. В тази връзка ще бъдат реализирани Обща художествена изложба, посветена на празника на Благоевград, ще се възстанови изложбата "11.11". Същевременно ще продължи съществуването си традиционния художествен пленер и ще се търсят нови пътища за популяризиране на това изкуство в Благоевград, страната и света.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Февруари 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
Виж още:
Актуални теми
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
50-ото Народно събрание
Крал Чарлз е болен от рак
Отбелязване на Деня на Независимостта
Борба за влияние в Близкия Изток
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: