Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Общество
Криминални
Институции
Други
С 2 седмици удължават зимната ваканция в ЮЗУ
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 11:50 / 14.10.2010Коментари (0)352
© Blagoevgrad24.bg
Летният семестър до 12 юни, новата учебна година стартира на 1.09. Изпитна сесия през януари в ЮЗУ ще има, но тя ще е събрана в две седмици - от 3 до 16.I., а зимната ваканция ще се удължи с 2 седмици и ще продължи от 17 януари до 20 февруари. Преподавателите и служителите ще бъдат пуснати в задължителен платен отпуск. Това решиха вчера членовете на Академичния съвет на заседание, което бе чакано с интерес от служителите и от студентите. Чиновниците и преподавателите в ЮЗУ се тревожеха да няма нови съкращения и дали няма да се налага да излизат в неплатен отпуск, а студентите се притесняваха как по време на лекции и упражнения ще успеят да се подготвят и за изпитите.

Четири варианта за икономии и промени в лекционните и изпитните графици обмислял ректорският съвет, научи "Струма". Единодушно Академичният съвет гласува коледната ваканция да е от 24.ХII. до 2.I., а сесията да е до 16 януари. Преподавателите сами ще трябва да решат дали да освободят от изпити част от студентите, които се представят добре по време на текущия контрол.

Няма сесия, на която да не освобождавам от изпити между 30 и 35% от студентите, които на контролните през семестъра са имали оценки над 4.50, обясни личния си маниер на работа ректорът проф. Иван Мирчев. Работещата система за качество на обучението ни дава 70% от крайната оценка на база на текущия контрол и само 30% се формират от финалния изпит, допълни той.

Университетската библиотека също ще бъде затворена от 17 до 31 януари и по график ще отвори врати от 1 до 20 февруари. Очни занятия на задочниците, както и поправителната сесия за редовните студенти ще се проведат от 21 до 27 февруари, а от 28.II. стартира летният семестър в ЮЗУ. За разлика от предишни години, той ще приключи не до 24 май, а до 12 юни, което означава, че и сесията се изтегля от 13 юни, а това със сигурност ще засегне намеренията на много студенти да работят по програмите "Work and travel" най-вече в САЩ.

Целият академичен състав ще излезе повторно в задължителен платен отпуск от 27 юли до 20 август, а служителите - от 1 до 21.VIII.

Засега нови съкращения не се предвиждат, преподавателите имат право на 48 дни платен отпуск, а служителите, членове на синдикати - на 35. През следващата седмица лидерите на синдикатите на КНСБ и КТ "Подкрепа" Иван Глушков и проф. Васил Жечев ще договарят на среща с ректора еднократно отпускане на допълнителен платен отпуск за служителите, на които полагаемият отпуск няма да стигне за задължителните почивки. Двамата синдикалисти декларираха, че са доволни, че хората няма да бъдат принуждавани да излизат в неплатен отпуск.

Очните занятия за задочниците догодина ще са от 22 август, а ликвидационната изпитна сесия - от 29.VIII. до 4.IХ.

От предложените от проф. Огненска два варианта единодушно се гласува новата учебна година да стартира на 1 септември 2011 г. Ексректорът проф. Гюдженов попита дали е помислено за натоварване на учебните корпуси, които ЮЗУ не ползва самостоятелно, а парното работи - II УК, където е и Професионалната гимназия по строителство, аудиториите в сградата на ЕГ и ПМГ и VI УК, където Правно-историческият факултет е заедно с Американския университет.

Ректорът проф. Мирчев обясни, че с това университетът проблем няма. Миналата година спестихме само от аудиториите в ЕГ 150 тона нафта, тъй като парната инсталация е отделена. С ръководството на строителната гимназия сме се договорили да се блокира парната инсталация към нашите помещения, същото правим и в VI корпус, където ще платим само минимална сума за общите части, обясни ректорът.

Заради проблем с близо 1000 студенти от Правно-историческия факултет Академичният съвет гласува да се направят промени в университетския правилник и да се разрешава само до 10% от студентите в направление или специалност да се обучават в индивидуална форма на обучение, като сливат две години в една.

Форумът прие предложение от ректора на Колежа по туризъм проф. Жечев за пълно сътрудничество и взаимодействие между двете висши училища, което автоматично дава право на завършилите колежа да продължат, ако желаят, следването си в магистърски специалности в Стопанския факултет в ЮЗУ, като им се признават положените вече изпити в частния колеж.

Източник: Струма






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Масови протести срещу цените на горивата
Пет трупа открити в Нови Искър
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Световна черна хроника
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: