Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Общество
Криминални
Институции
Други
С проект ще подобряват туристическите атракции в община Благоевград
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 18:25 / 16.03.2011Коментари (0)353
© Blagoevgrad24.bg
"Повишаване на потенциала за развитие на Община Благоевград като устойчива туристическа дестинация", внесе вчера Община Благоевград в МРРБ, съобщават за Blagoevgrad24.bg от общината. Проектът е по Оперативна програма "Регионално развитие" 2007 - 2013 г., схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ:   BG161РО001/3.1-03/2010 "Подкрепа за развитието на природни, културни и исторически атракции", Приоритетна ос 3: "Устойчиво развитие на туризма", Oперация 3.1: "Подобряване на туристическите атракции и свързаната с тях инфраструктура".

Стойността на проекта е 2 959 633,75 лв., от които 2 702 470,12 лв. са безвъзмездна помощ от Европейския фонд за регионално развитие.

Два от включените в проекта обекти са паметници на културата и са част от богатото културно-исторческо наследство в региона - «Каменна крепост и стражева кула в м. «Кайменска чука»» и «Късноантична сграда - с. Дренково». Третият е свързан с природното богатство в региона - Пещeрата «Бойчова дупка» в с. Логодаж.

Идеята на проекта е обектът в м. Кайменска чука, който има най-голяма ценност от културно-историческа гледна точка, да бъде отправна точка и начало на туристически маршрут, обхващащ и останалите два обекта, тъй като не големите разстояния между обектите позволяват тяхното интегриране в общ туристически продукт.

Обект «Каменна крепост и стражева кула в м. «Кайменска чука»» е разположен само на 3 км южно от Благоевград на възвишение, издигащо се непосредствено на левия бряг на река Струма и е с категория «национално значение». Той представлява каменна постройка - кула, отнасяща се към Късната бронзова епоха (края на XIII началото на  XII в. пр. Хр.), няма аналог в другите региони на страната и съседните балкански територии, и е характерен единствено и само за Благоевградското поле. Обектът е изцяло проучен от археологическа гледна точка, остава да бъдат извършени консервационно-реставрационни работи и облагородяване на прилежащата среда. До обекта има съществуващ черен път, който ще бъде реконструиран в рамките на проекта с оглед подобряване на достъпността. Общината изготви през тази година работен проект за обекта.

Обектът «Късноантична сграда - с. Дренково» е паметник на културата с категория «местно значение», той бе разработен с финансиране по програма ФАР-ТГС. Сградата има уникален за нашите земи архитектурен план, тя включва две големи правоъгълни  помещения, едно квадратно с вход към  по-малко правоъгълно, както и вътрешен двор, от който се е влизало във вътрешните помещения; четирите външни ъгъла на сградата представляват полукръгли отбранителни кули. Изцяло е проучен вътрешния двор и част от стопанско помещение, използвано за зърнохранилище, разкрити са централният и 4 вътрешни входа. По-време на проучванията са открити голямо количество находки, характерни за бита и епохата, от която датира сградата. Тези находки са реставрирани и експонирани в залите на Регионален исторически музей - Благоевград. Към момента обектът е пригоден за туристически посещения, осигурен е достъп до него, направено е озеленяване. Поради близостта му с Благоевград и отличната транспортната възможност, той е удобна туристическа дестинация.

Пещерата «Бойчова дупка» се намира в местността "Бойчова скала" в района на село Логодаж. Пещерата е изследвана и картирана. Установени са значителен брой представители на пещерната флора и фауна, а в галериите й са запазени многобройни интересни карстови образувания. Тя е обявена за природна забележителност и е в списъка на защитените обекти в България. Температурата на въздуха в пещерата е 10 градуса С, а влажността - 88%. Пещерата се състои от три зали като във всяка една от тях могат да се видят уникални  образувания. Първата зала е с площ 40 кв.м. и височина средно 4,50 м., втората - с площ около 50 кв.м., а третата - с площ от 300 кв.м. По богатство на калцитни образувания пещерата "Бойчова дупка" се нарежда сред най-красивите пещери в България.

По отношение на всички описани обекти включително и на водещата атракция в местността очакванията след изпълнението на проекта са, че нарасналите туристически потоци към обектите ще стимулират бизнес средата в община Благоевград и ще повишат инвеститорския интерес, което в по-дългосрочен план ще стимулира местната икономика и ще доведе до нейното по-бързо развитие и в по-малките населени места, а не само на територията на града.

За упътване на потенциалните посетители се предвижда да се поставят, както стандартните указателни табели, така и информационни табели, популяризиращи атракциите и привличащи вниманието на участниците в пътникопотока покрай атракциите. Предвижда се разполагането на указателни табели по главните пътни артерии, преминаващи през територията на община Благоевград, както и вътре в града и на самите атракции, даващи указания как се стига до следващата атракция.



 

 






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Лято 2024
Бюджет 2025
Опасен ли е популярният сред младежите в България райски газ?
Катастрофи в България
Влизането на България в Шенген
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: