Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Общество
Криминални
Институции
Други
С тържествена церемония откриха новата академична година в Югозападния университет "Неофит Рилски"
© Blagoevgrad24.bg
С тържествена церемония откриха новата академична година в Югозападния университет "Неофит Рилски“, предаде репортер на Blagoevgrad24.bg. Честването започна с полагане на цветя пред паметника на Неофит Рилски, който се намира пред висшето учебното заведение, а специален поздрав към всички присъстващи на церемонията отправи талантливата благоевградчанка Соня Ковачка, която изпълни "Облаче ле бяло“.

Официални гости на церемонията бяха кметът на Благоевград – Методи Байкушев, Емилия Лазарова – зам.-министър на образованието, Неврокопският митрополит Серафим, народният представител (ГЕРБ-СДС) – Стефан Апостолов, областният управител на Благоевград – Георги Динев, и колегата му от Кюстендил – Ал. Пандурски, Петър Узунов – председател на Окръжния съд, Мариана Мицева – зам.-председател на Административния съд в Благоевград, Румяна Митева – Насева – административен ръководител на Районния съд, директорът на Областната дирекция на МВР – ст. ком. Даниел Димитров, кметът на Симитли – Апостол Апостолов, полковник Кирил Спаневиков – началник на Трето бригадно командване, доц. Владислав Лазаров – председател на Трудово-производителните кооперации, Илиян Георгиев – директор на ТД на НОИ – Благоевград, д-р Янка Такева - председателка на Синдиката на българските учители, Боряна Шалявска – зам.-кмет на Община Благоевград, Нина Чимева - зам.-директор на МБАЛ – Благоевград, Емилия Малешвска - директор на Регионалната библиотека, Лидия Стоянова – директор на Седмо СУ – Благоевград, Петър Байкушев, Захарин Хаджийски.

В свое слово ректорът на висшето учебно заведение проф. Николай Марин каза:

"Откриването на всяка учебна година е събитие, заредено с много положителни емоции. Ден, в който университетската общност се събира, за да приветства новоприетите студенти и да постави началото на една нова година, изпълнена с възможности за академичен и личностен растеж.

Скъпи първокурсници,

Обръщам се първо към вас, защото започва нов етап от живота ви. Днес вие прекрачвате прага на един от водещите класически университети в страната с богата история и традиции.

Пред вас стои вълнуващият път на открития, предизвикателства и личностно израстване.

По него ще срещнете много нови приятелства, ще имате забавления и приятни емоции, но и сериозна отговорност към себе си – да учите упорито.

Предстоят ви студентски години, които вие трябва да оползотворите максимално. Възползвайте се от възможностите, които ви предоставя нашето висше училище и участвайте активно в учебните занимания, научни проекти и инициативи. Не се страхувайте да задавате въпроси, да търсите нови перспективи и да излизате извън зоната си на спокойствие. Използвайте времето си тук, за да откриете нови интереси, да се включите в студентски организации и клубове, и да допринесете за развитието на академичната общност.

Югозападният университет винаги е бил символ на иновации и развитие, и днес, повече от всякога, сме готови да продължим напред в тази посока. Изключително признание за нас като образователен център е, че той бе определен за един от трите регионални STEM центъра от Министерството на образованието и науката.

В навечерието на 50-годишния ни юбилей, с гордост можем да заявим, че Югозападният университет "Неофит Рилски“ е средище на богата научна дейност, академични постижения и социална ангажираност. Ние не спираме да инвестираме в модернизирането на материалната база, в новите технологии и в създаването на възможности за личностното и професионално развитие на нашите студенти.

Скъпи родители,

Благодарим ви за доверието, което ни гласувате. Вашата подкрепа е основен стълб в процеса на развитие на вашите деца, нашите студенти.

Ние ще направим всичко по силите си, за да им осигурим среда, в която те да разгърнат своя потенциал. Уверявам ви, че тази инвестиция от усилия и време ще се превърне в най-ценния им капитал.

Уважаеми колеги,

Искам да изразя своята дълбока признателност към всички вас, които неуморно и всеотдайно работите за изграждането на поколения млади хора, избрали да се развиват именно тук.

Вашата роля е неоценима. Вие сте хората, които запалват искрата на знанието и мотивират младите умове да търсят нови хоризонти.

Благодаря ви за всеотдайността и упоритостта, с които заедно вървим по този път. Убеден съм, че чрез общи усилия ще продължим да изграждаме университет, който не само образова, но и формира отговорни и уверени личности.

Пожелавам ви здраве и още по-високи постижения в благородното ви дело като учени и преподаватели!

Скъпи студенти,

Вие сте бъдещето на нашето общество. Системата на международните отношения се променя динамично и предизвикателствата, пред които ще се изправяте, ще бъдат все повече и все по-големи. Вашата упоритост и труд са ключът към успеха. Не се притеснявайте да имате големи мечти и да си поставяте високи цели. Университетът е най-подходящото място за нови идеи и смели начинания. Нашият академичен екип е тук, за да ви образова, подкрепя и вдъхновява.

Желая ви успешен път в новия свят, който ще градите и винаги помнете мъдрите думи на нашия патрон – йеромонах Неофит Рилски, който заявява, че: "Просвещението на народа е залог за неговото добруване и напредък“, а "…науката е светлината, която ни води към истината“!

На добър час!“

Кметът на Община Благоевград Методи Байкушев също поздрави студентите и ръководителите като каза:

"Целта не е да добиеш знания само, за да подредиш живота си. Целта на образованието е да опознаеш себе си, да осъзнаеш какъв човек си, за да бъдеш полезен за обществото. Важно е да разбереш, че ученето и добрите дела са път, а не крайна дестинация. Помнете, че успехът се мери по един единствен начин, а именно с какво е допринесъл за обществото, за родината си, за своя екип, защото не са важни само знанията и професионалните умения, но и това какъв приятел и колега си. Важно е да подкрепяш каузи, да участваш в обществения и политическия живот, за да може да бъдеш истински стожер. Трябва да се стараем всичко, което сме получили да го върнем многократно, защото нашата държава, нашето общество, университета и преподавателите инвестират в нас, а една инвестиция е добра, когато се връща умножена поне по две. Трудете се, обичайте България и работете за нея“, каза в приветственото си слово кметът на Благоевград Методи Байкушев.

Заместник-министърът на образование Емилия Лазарова пък каза, че всяко ново начало носи нова надежда за успех на младите хора, на преподавателите и по-добро бъдеще на българското висше образование.

"В съвременния свят целта на висшето образование е високо качество на обучението и научните изследвания и пълноценна реализация на всеки специалист в съвременната икономика на знанието“, добави тя.

На церемонията ректорът на ЮЗУ "Неофит Рилски“ проф. д-р Николай Марин връчи тържествено студентските книжки на студенти, приети с най-висок резултат в университета.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Влизането на България в Шенген
България в еврозоната
Бюджет 2024
Зима 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: