Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Общество
Криминални
Институции
Други
Седмица на Музея
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 16:50 / 11.05.2012Коментари (0)235
По случай 60 годишния юбилей от създаването на историческия музей в Благоевград, Регионален исторически музей организира в дните от 14 до 19 май 2012 г. Седмица в музея. Основната цел на всички събития е да се даде възможност за близък и нетрадиционен контакт на публиката с музея, да се събуди интерес у младите хора към изкуството, историческото ни минало и природното и културното наследство.

На 14 май, понеделник, в 12:00 часа, ще се открие  гостуваща изложба на Регионален исторически музей - Русе "Селото Девица - Градът Блудница".

Изложбата представя образи от българската еротика в традиционна и модерна среда. Ключови персонажи - най-известните любовници и любовни двойки, най-популярните сексуални символи, любовни афери от по-ново време са част от изложбата.

Експозицията ще бъде открита от Николай Ненов - един от авторите на изложбата и директор на Регионален исторически музей - Русе.

На 14 май, от 18:00 часа ще започне концертът "Приятели на музея", в който ще участват различни културни и образователни институти от Благоевград и гости. Идеята е да се акцентира на нематериалната духовна култура и музеят да се покаже в нова светлина, а именно като духовно и културно средище и място за среща на поколенията.

На 16 май 2012 г. - от 18:00 часа в зала Временни изложби ще се открие изложбата "Из съкровищницата на музея". В изложбата публиката ще види най-ценните движими паметници на културата съхранявани във фондохранилищата на Регионален исторически музей -Благоевград. Представените в изложбата експонати са от всички отдели на музея - "Археология", "Нумизматика", "Българските земи ХV-ти - началото на ХХ век", "Нова и най-нова история", "Етнография" и "Художествен". Посетителите ще имат възможността да видят материали от Праисторически времена.

На 17 май 2012 г. - от 18:00 часа ще започне ревю-спектакъл "Момина руба" - една копродукция на Регионален исторически музей - Благоевград, Фолклорен ансамбъл "Пирин" и Детско-юношески фолклорен ансамбъл "Пиринска китка" към ОДК - Благоевград. Ревюто представя оригинални автентични носии от богатите етнографски колекции на музея. Всеки от представяните костюми е съпроводен с детайлно описание, а музикални и танцови изпълнения на Ансамбъл "Пирин" подсилват въздействието от красотата и пищността на костюмите.

На 18 май 2012 г. е Международния ден на музеите. В този ден Регионален исторически музей - Благоевград отваря врати за свободен достъп не само до експозициите на музея, но и до спецификата на дейността на музейния уредник. Идеята е хората да се запознаят отблизо с работата по събиране, опазване и популяризиране на културно-историческото ни наследство.

На 19 май 2012 г. е традиционната вече Нощ на музеите и галериите. Европейската инициатива на отворени врати се провежда в над   2000 музеи и галерии в цяла Европа, които осигуряват свободен достъп до експозициите на музея и специална програма. За Нощ в музея 2012 г. Регионален исторически музей -Благоевград предвижда откриване на две изложби - "Едмонд Демирджиян. Животоописание" и фото изложбата "Жени" на дипломантите от НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" Теодора Лилян Данчева и Даниела Емануилова.

Студентите от специалност "Мода" в ЮЗУ "Н.Рилски" ще покажат свои модели в традиционното вече за "Нощ в музея" модно ревю. В Нощта на музеите Регионален исторически музей - Благоевград за втора поредна година ще връчи грамоти на свои приятели и съмишленици в дейността по опазване и популяризиране на културното и историческото наследство.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Отношенията София-Скопие
Отбелязване на Деня на Независимостта
Международен технически панаир 2024
Зима 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: