Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Общество
Криминални
Институции
Други
Ще имат ли благоевградчани нови данъци и такси?
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 16:34 / 18.10.2010Коментари (0)199
© Blagoevgrad24.bg
Предложение за промяна на Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на Община Благоевград в частта: глава ІІ, раздел І Такса за битови отпадъци и промяна на Тарифата към нея, представиха на пресконференция днес ст. юрисконсулт Стоян Христов, гл. архитект на община Благоевград Виолета Спасова и гл. счетоводител на бюджетно звено "Дневни детски ясли и детска кухня" Величка Митова.

I. ТБО за нежилищни имоти на предприятията

Да се намали от 10 ‰ на 7,5 ‰ такса битови отпадъци за нежилищните имоти през 2011 г. предлага кметът на община Благоевград. Предложението е във връзка с промените в закона за местните данъци и такси, според който от 1 януари 2011 г. данъчната основа за определянето на таксата за битови отпадъци на предприятията е по-високата между отчетната им стойност и данъчната оценка. Промяната практически ще повиши основата на имотите със занижени отчетни стойности придобити преди деноминацията на лева и съответно ще намали завишените стойности на по-късно придобитите имоти. Друг мотив за предлаганата промяна е следването на принципа за постигане на по-голяма справедливост при определяне на таксата, чрез максималното уеднаквяване на ставката на предприятията и гражданите.

II. Такси и цени за технически услуги

Увеличението на цените на техническите услуги извършвани от отдел "Архитектура и проектиране" ще засегне предимно незаконно изградените обекти, собствениците на които не са заплащали такси за одобряване на архитектурни проекти, разрешение за строеж, удостоверение за въвеждане в експлоатация и др.  С предлаганите промени община Благоевград цели насърчаването на законното строителство на територията на общината.
При извършваните технически услуги от отдел "Архитектура и проектиране", след последна промяна на Закона за устройство на територията през 2008 година, се наложи извършване на допълнителни съпътстващи дейности, част от които са: проучване за съответствие между кадастрална карта и регулационен план, справка по одобрени ПУП, проучване на документи за собственост, съгласно изискванията на нормативната база ПУП - те задължително се обявяват с писма с обратна разписка, при обявяване на ПУП за промяна на предназначението на земеделски земи многократно се увеличава броя на заинтересованите лица, тъй като имотите са наследствени, изискват се два броя такси за обявяване на ПУП в Държавен вестник и изготвяне на копие от ПУП за Общински съвет и др.

III. Такси за детски ясли и детски градини

Да се въведе нов принцип за формиране на таксите за детските ясли и детските градини, които да бъдат съставени от 2 компонента предлага кметът на община Благоевград.С цел стимулиране  редовната посещаемост на детските заведения ще се въведе нов вид такса за място в размер на 10 лева, независеща от броя посещения в месеца и диференцирана такса от 1,50 лева на ден, в зависимост от посещаемостта при запазване на досегашните преференции по чл. 25 и чл. 25 А от Наредбата.
При направеният анализ за средна посещаемост в тези заведения, е видно че децата отсъстват без уважителни причини, след като са заели място в списъчният състав на съответното заведение, което пък лишава други деца да бъдат приети. Средногодишната посещаемост в детските ясли на фактическия списъчен състав е 71 %, а в детските градини е 58 %. В същото време месечната издръжка на едно дете в детска ясла е 310 лева, а в детска градина 311 лева.
При въвеждането на постоянната такса очакваните приходи ще се увеличат с около 380 000 лева, което ще даде възможност за увеличаване на издръжката и подобряване на материално техническата база в детските заведения и ясли.

Предложението на кмета на общината за промяна на Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на Община Благоевград в частта: глава ІІ, раздел І Такса за битови отпадъци и промяна на Тарифата към нея е внесено за разглеждане в Общински съвет.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Реформи в БДЖ
Лято 2024
Бюджет 2025
Опасен ли е популярният сред младежите в България райски газ?
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: