Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Общество
Криминални
Институции
Други
Син на ексдепутат арестуван със Стоян Кравата при наркосделката
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 09:50 / 10.08.2011Коментари (0)3353
Бизнесменът Стоян Гецев-Кравата, Любомир Илиев-Ломския, македонецът Митко Стоилков и перничаните Николай Пресолски и Васил Томанов са в ареста на полицията в Кюстендил с нареждане за 72-часово задържане, разпоредено от наблюдаващия прокурор от Кюстендилска окръжна прокуратура, съобщава в. "Струма". 

Петимата "бизнесмени" бе задържано в акция "Наглецът". По време на акцията антимафиотите са задържали и три килограма хероин и 48 000 евро. Кравата и македонецът са закопчани пред магазин "Метро" в Благоевград, а Ломския и Н. Пресолски в района на Бобошево.

Засега работните обвинения срещу тях са за трафик на наркотични вещества от високорисковата група, но към тези обвининя могат да бъдат прибавени други или самото обвинение да бъде променено, каза зам. административният ръководител на КОП, прокурор Ангел Байрактарски.

Бизнесменът Стоян Гецев, по-популярен с прякора си Кравата, и бизнес партньорът му Ломския са добре известни в Кюстендил като част от ъндърграунда. Кравата, който е родом от петричкото село Ключ, преди десетина години се заселва в Кюстендил, откъдето е съпругата му Лиляна.

През 2004 година отваря шивашка фирма за спортни облекла в постройки до блока на слепите в областния център, намиращ се на изхода на града в посока село Слокощица. След скандал с дрога през 2005 година временно работата в цеховете на фирмата е спряна, но впоследствие продължава успешно и до днес, разказват живеещи наблизо.

С шивашкия бизнес на Кравата в момента се занимава съпругата му Лиляна Димитрова, тя върти две фирми за спортно, мъжко и дамско облекло - "Форевър стил 2010" ООД и "Престиж" ООД, като там основна роля играят тя и баща й Димитър. Те се занимават с пласирането на продукцията и сключването на договори. За Кравата в Кюстендил се коментира, че всяка година води шивачките на фирмата на едноседмична на почивка в съседна Гърция за своя сметка.

Кравата стана популярен сред кюстендилци, след като бе арестуван през 2005 година с 19 килограма хероин. Тогава той получи ефективна присъда от 17 години затвор, но обжалва и на 5 март 2008 година Софийският апелативен съд отмени присъдата и върна делото обратно в Окръжен съд - Благоевград. По първоначални данни Гецев бил съпричастен и към задържаните през 2007 г. в Испания 10 кг хероин, през 2009 г. - на 14 кг хероин в Швейцария, а през 2010 г. - на 5 кг хероин в Турция и 6,5 кг хероин в Македония.

Другият кюстендилец, попаднал в полицейската клетка, е Любомир Илиев-Ломския. За него се говори, че получил "картбланш" в бизнес средите след убийството на прочутия подземен бос Емил Кирилов-Крокодила. След показния разстрел на първия от ъндърграунда в България неговата бизнес империя според мълвата се наследява от трима от най-близките му - Любомир Илиев-Ломския, Васил Василев-Хитлера и Александър Димитров-Сашо Брадата.

Така и не знаем какъв му е бизнесът на Ломския. Години наред стопанисва едно от централните заведения в Кюстендил - "Олимп", намиращо се до сградата на данъчното. Там никой не стъпва, а то е под наем, поне от 15 години все Ломския го стопанисва, как си плаща консумативите и заплатите на персонала, не можем да си обясним, коментират кюстендилци.

Другият задържан при акцията, кръстена "Наглецът", е перничанинът Николай Пресолски, на 41 години, син на бившия депутат от СДС в 38-ото народно събрание д-р Раденко Пресолски. Ветеринарният лекар преди и след като излезе от парламента, дълги години бе шеф на Регионалната ветеринарномедициска служба. За Николай Пресолски-Никето се говори, че е бил едно от мулетата на друг "именит" пернишки бос на ъндърграунда - Стоян Кръстев-Драгановеца.

През 2009-а година Никето бе задържан заедно с Емил Лисицата в Белгия с близо 20 кг хероин. Ден след като научил за ареста, Кръстев тогава светкавично изпратил зад границата адвокат, за да спасява хората си. Късметът на Пресолски проработил и той отървал кожата, като заявил пред властите в Белгия, че няма нищо общо с дрогата и само съпровождал Лисицата. След като изкарал няколко месеца зад решетките, Пресолски се прибрал у нас. За благодарност веднага се втурнал да помага на Стоян като момче за всичко. Лисицата поел цялата отговорност и останал да търка наровете в затвора.

Според източници от полицията двете мулета били вербувани от Драгановеца още преди шест-седем години. Прибрал ги в имението си "Райски кът" край язовир "Пчелина" в Ковачевци барабар със семействата им, като за няколко месеца превърнал живота им в рай. Давал им купища пари, хранел ги, обличал ги, без да вършат и грам работа. След това обаче теглил чертата за харчовете им и ги принудил да връщат борчовете, като ги превърнал в наркотрафиканти.

Името на Пресолски се свързва и със съдебните дела още от 2004 година срещу бившия изпълнителен директор на "Стомана "АД Валентин Бакалов. Едно от обвиненията срещу него бе, че през периода май 2001-май 2002 г. е нарушил служебните си задължения с цел набавяне на облага за фирма "Алпа-2000", един от съсобствениците на която бе Николай Пресолски, в размер на 2 289 791,69 лв. В Перник вървят слухове, че и преди да бъде закопчан в Белгия с дрога, Никето вече е познавал отблизо европейската арестантска килия - пак заради наркотици бил закопчан в Испания, но тогава баща му депутат платил луди пари, за да го измъкне от пандиза. Мнозина в града смятат, че тежкото заболяване, което отне живота на д-р Пресолски, е причинено от поведението на сина му Николай.

Най-малко обаче се знае за петтия от групата, арестувания при акцията на ГД "Борба с организираната престъпност" пред магазин "Метро" в Благоевград македонски гражданин Митко Стоилков. Разпоредени са проверки на истинноста на българския паспорт на Стоилков, който твърди, че имал двойно гражданство - македонско и българско, издадоха от прокуратурата. Ще се проверява има ли акт на президента за обявяването на Стоилков за български гражданини и дали той е легално регистриран в нашата страна.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Лято 2024
Катастрофи в Кюстендилско
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: