Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Общество
Криминални
Институции
Други
Синът на Чората стипендиант на Бербатов
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 20:10 / 19.03.2011Коментари (0)396
"Голямата ми мечта е да стана олимпийски шампион и да съм най-добрият по математика в страната."

Това са двете най-силни желания на 11-годишния Райчо Димитров от Благоевград. Четвъртокласникът е син на починалия при полицейска акция преди повече от 5 г. Ангел Димитров-Чората. Детето носи името на дядо си по бащина линия и е негов любимец. "Все едно гледам Ангел. А пък колко е умен!", възхищава му се дядото и не спира да хвали внука отличник.

За благоевградчани синът на Чората стана известен като една от младите надежди на спортната гимнастика у нас. По предложение на директорката на 7-о СОУ "К. Шапкарев" Лилия Стоянова, където учи Райчо, той стана едно от децата на фондация "Димитър Бербатов".

Още повече че учи в същото школо, където е учил и звездата на "Манчестър".

Райчо тренира от 5 г. в клуб "Любчо Солачки" и вече има над 10 медала от републикански състезания. Без да брои други два, които получил "за участие". "Има невероятно чувство за справедливост и честност. За тези два медала твърди, че не са заслужени, а са дадени на всички деца, участници в състезанията", казва майка му Анита Велянова.

Едва проходил, малкият Райчо обичал да се катери и скача от високо. Веднъж изчезнал от детската стая. "Влизам и се оглеждам, но не го видях. Наведох се под бюрото и под леглото - и там го нямаше. Страшно се изплаших, когато от високо той ми подвикна.

Беше се покатерил по тръбите на парното и стигнал до тавана", спомня си Анита.

Тогава баща му Ангел бил още жив и двамата решили, че детето има потенциал да се занимава с някакъв спорт. Дядо му пък го водел в двора на училището, където вместо да рита топка с останалите момчета, с часове висял на лостовете.

За първи път майка му го завела в залата по спортна гимнастика, когато бил едва на 3 г. Тогава обаче малчуганът се стреснал от толкова непознати хора и отказал да се пусне от ръката й.

Няколко месеца след като баща му починал, отново се озовал в залата на спортния интернат, но вече със съседско дете, което познава. Тогава останал на първата тренировка. Вече 5 г. не пропуска ден, без да се занимава поне по 3-4 часа с гимнастика.

"Халките, висилката и успоредката са любимите ми уреди. На тях се усещам най-силен и стабилен, но това не означава, че мразя останалите. Обичам много животните и у дома винаги отглеждаме някакво животинче. Имали сме папагали, риби, хамстери, морско свинче, сега гледам чинчила в клетка", споделя малкият спортист и показва снимки с папагали по ръцете си.

Дава си сметка, че за да постигне мечтата си - олимпийски медал, трябва упорит труд, дисциплина и много лишения. Половин ден е на тренировка, половин ден - на училище. Уроците си подготвя вечер.

По математика е сред най-добрите в класа и вече участва на олимпиади.

На спортните състезания пък от малък пътува само с треньорите, без роднини. "Категорично не иска да го гледам от трибуните. Само от чичо си не се притеснява", казва майката Анита.

Преди година Райчо си счупил палец на ръката, но само за два месеца влязъл във форма и донесъл поредния медал. Треньорите казват за него, че има талант и е отговорен. Рядко се случвало да закъснее за тренировки и тогава бил много притеснен.

"Страшно е привързан към тях. Предполагам, че защото остана без баща. Аз, колкото и да се старая, не мога да заместя липсата на Ангел в живота и възпитанието му", казва Анита.

Тя твърди, че синът й е пораснал преждевременно точно защото е загубил баща си на 5-годишна възраст. Тогава трудно осъзнал загубата, затворил се в себе си и не можел да повярва, че баща му го няма завинаги.

"Месец след смъртта на Ангел казах на Райчо, че баща му вече живее на друго място. Заведох го на гроба му. Много плачеше, казваше, че го лъжа. Често ме караше да звъня по телефона на баща му и ме питаше защо е изключен", спомня си вдовицата.

Райчо помни най-ярко свой рожден ден, на който баща му му подарил играчка огромен гущер. Сега майка му често пуска видеозаписи от семейни празници, за да не се изтрива споменът.

Преди 2 години му обяснила, че за смъртта на Ангел се води дело в съда. Тя смята, че няма какво да крие от сина си, понеже баща му не е виновен за нищо. Той не бил престъпник и затова синът му не трябвало да се срамува от него.

Анита Велянова е адвокат и се опитала безпристрастно като юрист да обясни съдебния казус. Момчето често питало кога ще има решение и защо повече от 5 г. няма наказан за смъртта на баща му. Успяла да убеди Райчо, че не бива да има лошо отношение към всички полицаи и да ги смята за виновници за липсата на баща му.

Когато пораснал и започнал да работи на компютъра, Райчо търсел информация за баща си. Попаднал на снимките от погребението, на които лицето на Ангел е обезобразено. Тогава изпаднал в шок.

"След този случай следя внимателно какво прави на компютъра. Опитвам се да му спестя поне тези ужасни гледки. Не му показвам всички материали в медиите, писани по случая, за да не се травмира допълнително, но коментираме делата в съда", допълва майката.

Доволна е, че поне досега никой не си е позволил да говори на момчето обидни неща за баща му въпреки твърденията, че той се е занимавал с проститутки и наркотици.

"Това са пълни глупости и виждам, че хората около нас са добронамерени и към мен, и към детето. Тактични са и не го разпитват за баща му. За една майка най-тежкото е да вижда болката в очите на детето си и неговото страдание. Не го пожелавам на никого", казва Велянова. Самата тя се надява на справедливо решение на съда, но отказва да каже какво да бъде то.

През ноември м.г. Софийският военноапелативен съд даде 9 г. затвор за майор Мирослав Писов, а колегите му, участвали в акцията по задържането на Чората - Иво Иванов, Борис Механджийски, Янко Граховски и Георги Калинков, получиха по 8 г. лишаване от свобода.

Присъдите бяха обжалвани и наскоро ВКС отново заседава по делото. То бе връщано няколко пъти на различни инстанции, като няколко съдебномедицински експертизи за причините за смъртта на Чората бяха противоречиви.

Източник: в. "24 часа"






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Реформи в БДЖ
Лято 2024
Бюджет 2025
Опасен ли е популярният сред младежите в България райски газ?
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: