Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Общество
Криминални
Институции
Други
Стартира винен българо-македонски трансграничен проект
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 17:01 / 12.08.2013Коментари (0)392
След не повече от десет дни започва брането на разновидните сортове бяло грозде, виреещи в българо-македонския трансграничен регион - Мускат, Сандански Мискет, Шардоне, Траминер и емблематичната за региона Керацуда, а в края на септември ще стартира и гроздоберът на червените Мерло, Каберне Совиньон, Рубин и Широка мелнишка лоза. По мнение на републиканския експерт-енолог Станимир Стоянов не се очакват драстични промени в цената на гроздето спрямо предходната година - масовите сортове грозде ще вървят между 0,40 - 0,60 ст., а висококачествените между 0,70 ст. - 1 лв. за кг. Очаква се изключително добра реколта 2013 г.

Г-н Стоянов подчерта, че увеличеното търсене на вина в световен мащаб е намалило запасите от вина на винопроизводителите. Е, защо тогава да не се използва именно богатата реколта грозде и разнообразни сортове вино попадащи в българо-македонския регион, за да се запълни този недостиг?

Сдружение "Регионален Център за сътрудничество СПЕКТАР" - гр. Крива Паланка, Сдружение "Евроинтегра" - клон Кресна - Сандански и Съюзът на енолозите в България - клон Благоевград стартират проект "Обмен на опит и добри практики във винепроизводството - принос за по-добро трансгранично икономическо развитие" по Програмата за трансгранично сътрудничество България-Македония 2007-2013 г. Проектът ще използва резултата от богатия добив на различни сортове висококачествено грозде като основа за ускоряване икономическото развитие на региона. Както г-н Станимир Стоянов, председател на Съюза на енолозите в България споделя, за поредна година благоприятните климатични условия в региона не изневериха на винопроизводителите и винолюбителите. Меката зима и липсата на късни пролетни мразове са основна причина за очакваните оптимални реколти за отделните сортове вино.
Проектът ще работи в посока повишаване качеството на произведената винена продукция от тази богата реколта, както и нейното популяризиране на национално и на европейско ниво. За да се усокри този процес, проектът предвижда основаването на Сдружение на Македонските енолози, което ще координира и подпомага дейностите на винепроизводителите и лозарите от региона. Предстои провеждането на специализирани обучения в двете държави, които да подпомогнат обмена на информация между макендонските и български енолози и същевременно да запознаят подробно участниците с европейските наредби за винопроизводство. Благодарение на проекта ще бъде създадена и уникална по рода си винена карта, която ще индикира всички лозя и винепрозиводители в региона, за да предостави необходимата информация относно произхода на различните сортове вино, както и да ускори неговото популяризиране.

На 2-ри Септември, 2013 ще се проведе откриваща пресконференция в гр. Щип, Македноия, а на 3-ти в гр. Благоевград, България. На събитията ще бъде представена детайлна информация за предстоящите проектни дейности и ще бъдат разяснени възможностите за участие в проекта.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
50-ото Народно събрание
Крал Чарлз е болен от рак
Отбелязване на Деня на Независимостта
Борба за влияние в Близкия Изток
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: