Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Общество
Криминални
Институции
Други
Стратегия на кмета решава проблема с водата в Благоевград
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 17:24 / 24.09.2012Коментари (0)578
©
Стратегия от краткосрочни и дългосрочни стъпки за решаване на проблема с водата в Благоевград, предлага кметът на общината Атанас Камбитов. Използване ресурсите на язовир Стойковци край с. Логодаж при извънредни ситуации и изграждане на нов язовир Ракочевица, който да осигури нуждите на града, са две от идеите.

Градоначалникът инициира във вторник спешна среща, на която участваха министърът на екологията Нона Караджова, директорите на басейнови и напоителни системи, на ВиК-Благоевград, както и експертът по водните въпроси към общината. За предложените решения е уведомен и ресорният зам.-министър на регионалното развитие Добромир Симидчиев, който е изразил принципна подкрепа.

Повод за срещата беше критичната ситуация от последните дни, в която общината беше поставена на воден режим. Краткосрочното решение на проблема е оборудването на всички съществуващи сондажи, за да може водата да се използва ефективно. Дългосрочно, решение, което предлага кметът Камбитов, е изграждането на язовир Ракочевица. Според предварителните прогнози това ще струва около 50 млн. лв., обобщи градоначалникът.

Не трябва да допускаме Благоевград да остава без вода, както се случи преди дни, каза още той. Ето защо при извънредни обстоятелства да се използват запасите на яз. Стойковци (с. Логодаж). Решението за използването му ще се взима само при спешни случаи и това не означава, че ще се източва през цялото време, предупред
©
и кметът. Язовирът разполага с голямо количество вода и ако се наложи, може да компенсира недостига на питейна вода за града от 2-3 млн. куб. м. Преди това обаче трябва да се направи проучване на качеството на водата, да се изгради нужната водопреносна мрежа, както и пречиствателна станция.

Всички институции са на мнение, че изграждането на такава пречиствателна станция като резервна мощност решава проблема с години напред, коментира Атанас Камбитов. Това ще позволи да се мисли за решаването на другите проблеми, свързани с водоснабдяването. Такова пречиствателно съоръжение може да се изгради с по-малко пари и при добър инвестиционен план, финансирането може да бъде отпуснато от държавния бюджет, уточни той.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Античен град Хераклея Синтика разкрива още от тайните си
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Местни избори 2023 г.
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: