Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Общество
Криминални
Институции
Други
Съкращават трима лекари, “затягат коланите" в най-голямата болница в Пиринско
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 07:40 / 30.12.2010Коментари (0)1180
© Blagoevgrad24.bg
Д-р Рая Илиева от очно отделение и акушер-гинеколозите д-р Георги Бръчков и д-р Михаил Ангелов се съкращават от благоевградската държавна болница. Заповедите за прекратяване на трудовите им договори влизат в сила от началото на януари 2011 година.

Темата вчера бе оживено коментирана сред бялата гилдия. Мненията бяха "за" и "против" съкращенията.В най-голямото лечебно заведение В Пиринско работят 114 лекари в 25 болнични сектора, от тях 16 отделения са със стационар /прием на лежащо болни/. За никой в болничните среди не е тайна, че най-голям брой доктори работят в акушеро-гинекологично отделение - общо 11, сред тях и 2 специализантки, и в хирургия, където в момента са 7 лекари, но доскоро бяха 10.

Директорът на МБАЛ - Благоевград д-р Красимир Михайлов коментира кадровите промени така:

Решението е във връзка с оптимизацията на цялостната дейност и въвеждане на новите медицински стандарти, в едни отделения - спешно-приемно, реанимация и неврология, се назначават лекари, в други - акушеро-гинекологично и очно, се съкращават. В очно отделение досега работеха 5-има лекари, но съгласно изискванията за второ ниво на компетентност се намаляват легла, което води и до намаляване обема дейност. По взаимно съгласие бе прекратен трудовият договор на офталмолога д-р Надежда Костадинова. Предизвестието й за напускане изтече на 28 декември тази година. Останалите 4-ма лекари - д-р Лилиян Попов, д-р Иванка Попова и д-р Надежда Георгиева, са с придобита специалност по очни болести и с хирургичен опит, единствено д-р Рая Илиева е без специалност и бе определена за съкращение.

Подобна е ситуацията и в акушеро-гинекологично отделение, където броят на леглата се намалява от 47 на 35 в трите сектора: гинекология, родилен и патологична бременност.

Новото щатно разписание съгласно дейността на болницата по новите медицински стандарти изисква в акушеро-гинекологично отделение да работят минимум 5 лекари, което налага и съкращаване на 2-ма от работещите досега 9 гинеколози.

Със заповед бе сформирана комисия, която да извърши подбор на лекарите, подлежащи на съкращение. Председател на комисията е зам. директорът д-р Ал. Костов и членове: главният юрист Ив. Солачка, главната сестра М. Бербатова и завеждащият Личен състав В. Боюклийска.

При подбора са определени д-р Георги Бръчков и д-р Михаил Ангелов. Взети са предвид следните критерии: придобита специалност и следдипломни квалификационни курсове, сертификати, даващи право за работа със Здравната каса, трудов стаж и други.

И на тримата съкратени лекари е предложена работа в спешно-приемно отделение на болницата. Те имат право на избор. Д-р Кр. Михайлов посочи още, че съкращение в хирургия няма, защото преди 3-4 месеца д-р Росен Михалков и д-р Стоян Сотиров са напуснали болницата по взаимно съгласие. На вакантното място на излезлия в пенсия педиатър д-р Екатерина Чакалска и специалиста по вътрешни болести д-р Стоян Стоянов няма да се назначават нови лекари.

На местата на пенсионираните здравни работници - среден медицински и помощен персонал, съгласно новото щатно разписание също не се назначават лекари.

Болницата очаква разрешение от Министерство на здравеопазването за медицинска дейност по новите стандарти от началото на 2011 година. Предстои и сключване на нов договор със Здравната каса по определен брой клинични пътеки за медицинска дейност, заключи д-р Кр. Михайлов. От следващата година, както "Струма" писа, хирургия и урология се сливат в едно отделение, нефрологичният сектор преминава към вътрешно отделение.

Източник: struma






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Реформи в БДЖ
Лято 2024
Бюджет 2025
Опасен ли е популярният сред младежите в България райски газ?
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: