Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Общество
Криминални
Институции
Други
"Токуда банк" 5 години не плаща наем и ток за офис в Благоевград
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 09:45 / 12.09.2010Коментари (1)245
5 г. ползва държавен офис в Благоевград, без да плаща наеми и печели около 150 000 лв. Частна банка ползва без пари 5 години държавно помещение в широкия център на Благоевград и печели огромни суми за сметка на хазната.

Става въпрос за "Токуда банк", която от началото на 2006 година се е самонастанила в помещение от 28 квадрата в бившите СМК общежития, където сега се помещават няколко кадастрални служби, включително и Държавният кадастър. Освен че не плаща наем, банката не плаща и ток. Всъщност в помещението няма ток, служителите работят ръчно в рамките на работното време на службите по кадастър. Основната им дейност е да събират държавните такси за различните кадастрални услуги, плюс комисион от гражданите за вземаните пари. По информация на "Струма" всеки месец клонът носи печалба от 2500 лв. на "Токуда банк".

Вчера областната администрация в Благоевград научи от "Струма", че в нейно държавно помещение работи, без да плаща какъвто и да е наем, частна банкова институция. Половин час по-късно разпоредена от областния управител Валери Смиленов проверка установи, че никъде няма договор между областта и "Токуда банк" за ползване на помещението. За този офис бе открит само договор между областта и закритата вече Държавна агенция за младежта и спорта /ДАМС/. Офисът е даден на 12 януари 2006 година от бившия областен управител Владимир Димитров на ДАМС за безвъзмездно управление и стопанисване и е безсрочен.

Вчера по обяд В. Смиленов назначи комисия за проверка на случая, която най-вероятно ще излезе с решение как ще се процедира занапред спрямо самонастанилите се банкери.

Междувременно разследване на "Струма" установи, че банката е взела офиса от ДАМС. Бившият директор на "Токуда банк" - клон Благоевград Огнян Андонов пренаема помещението от агенцията и се опитва да мине възможно най-тънко - вместо наем той обещава да даде на ДАМС няколко компютъра. Договорът е изготвен и през 2007 година е изпратен в София за подпис при бившата вече шефка на ДАМС Весела Лечева.

По същото време обаче съпругът й Манол Велев - крупен бизнесмен с интереси в областта на спорта и хазарта, стана жертва на покушение в столицата, след което изпадна в кома, от която още не е излязъл. През първите месеци след стрелбата Лечева бе неотклонно до него и със сигурност съдбата на помещението на ДАМС в Благоевград й е била последна грижа. Така договорът се изгубва, "Токуда банк" вече се е настанила в помещението, не дава никакви компютри на ДАМС, защото няма подписан контракт за ползване на помещението, а и малко по-късно самата агенция бе закрита, и оттогава всъщност никой в Благоевград не си спомня за ценното помещение.

Според благоевградски брокери наемната цена на офис в широк център, използван при това от банка, е около 500 лева месечно. Това означава, че до момента хазната е загубила 30 000 лв. от невзет наем. За същия период пък "Токуда банк" е спечелила от този офис около 150 000 лв. от комисиони за кадастрални услуги на хора от Благоевградска област.

Източник: struma.com






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Има си поговорка за това. Не е луд ,който яде баницата, а който му я дава. Много късно се сетихте, сега да търсите дивиденти. Нали си има държавни служители в областната управа, къде гледат, защо не стопанисват и контролират? Как така се дава нещо безмъзмездно и да го преотстъпват на друг срещу нещо? Така е като даваш чуждо и никой не ти търси отговорност за това! А какво ли си получил в замяна? Хора без морал, за съжаление навсякъде!
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Рокади в ДПС
Парламентарни избори октомври 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Международен технически панаир 2024
50-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: