Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Общество
Криминални
Институции
Други
Учат ромчета да си мият ръцете и зъбите
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 17:15 / 21.12.2011Коментари (0)209
Вече три месеца обучават безплатно деца от ромски произход в забавачка в Благоевград. Записани са 22 хлапета на възраст от 3 до 6 години, но всеки ден идват не повече от 15-16 малчугани. Те са научени да мият ръцете и зъбите си, неща, които доскоро са им били непознати. Разбира се, учат български език, азбуката ни, както и да смятат.

Проектът "Предучилищна подготовка на ромски деца" се осъществява от фондация "Америка за България", която осигурила 21 000 лева, и от Сдружение "Де-Три Навигатори", заделило над 3 000 лева собствени средства. По-големите хлапета се подготвят за първи клас в специално създадена предучилищна група. Двама асистенти, също от ромски произход, се занимават с малчуганите, като ги учат напълно безплатно да пеят, пишат и общуват. Малките ученици получават и безплатна храна.

За първи път в Благоевград се открива специализирана група за ромски деца. Идеята е хлапетата да се адаптират към необходимата среда, преди да постъпят в училище. "В повечето случаи ромите виждат нуждата само като материална. Ние обаче поглеждаме малко по-напред и виждаме, че те имат нужда най-вече от образование. По максимално добър начин се опитваме да откликнем на техните нужди", обясни Радослав Асенов, ръководител на проекта и на "Де-Три Навигатори". Забавачницата е организирана в ремонтиран гараж край ромската махала на Благоевград.

"Започнахме от нулата. Тези деца не знаеха какво е да си измият ръцете. Абсолютно никакви хигиенни навици! Имаме страхотен напредък в рамките само на два месеца. Нещата вървят много добре", твърди Силвия Петрова. За нея и колегата и е истинско предизвикателство да работят с малчуганите в групата. "Най-голямото предизвикателство беше, че не можеше да се общува с тях, защото не знаеха български. Малко по малко започват да говорят, да има някакъв напредък, който ни стимулира и нас", споделят двамата. Сега малчуганите се стягат за коледното тържество, което ще е в петък. При тях ще дойде Дядо Коледа, който ще им донесе подаръци. А хлапетата ще го зарадват с песни и стихчета.

"Тук за мен е много хубаво, харесва ми да се уча на разни неща", твърди 5-годишният Кирчо. Той и по-малкият му брат са прибрани от улицата, където само допреди няколко месеца са просили. Двамата имат още 10 братя и сестри. Майката на малката Рени е изключително доволна от предлаганата услуга. "Много комфортно, много хубаво ни гледат децата. Иначе няма как да ходя на работа, няма как да се грижа за нея, защото съм самотна майка", сподели тя.

Предучилищната група ще продължи дейността си до юни следващата година. Надеждата е грижата за малките възпитаници да продължи и след това. "Очакваме подкрепа на нашите усилия и от страна на местната власт", допълва Радослав Асенов.


Източник: standartnews






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
България и Войната в Украйна
Парламентарни избори октомври 2024 г.
50-ото Народно събрание
Втора лига сезон 2024/25
Скандално от Северна Македония: Българският език не съществува, ние ги
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: