Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Общество
Криминални
Институции
Други
Учителите от Математическата се готвят за отпор на циганска атака с помощта на полицията
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 08:38 / 03.10.2011Коментари (0)271
Екип от полицейски служители тръгна на обиколка из училищата в Благоевград по повод настаналото напрежение след събитията в пловдивското село Катуница и арестите в Благоевград след "мирните" шествия, по време на едно от които бяха задържани двама младежи, пребили баща и син роми.

На специална среща полицейски инспектор от Първо РУП Красимира Жухова, Емилия Маникатова от отдел "Социални грижи" и Бистра Хросинкова от Детска педагогическа стая разясниха на директорката на Природо-математическата гимназия "Акад. Сергей Павлович Корльов" Татяна Ядкова и учителския колектив как да реагират при създало се напрежение между български и ромски ученици, по какъв начин да се коментира създалата се ситуация и как да се потуши евентуално ромско нападение над ученици.

Имаме информация, че учениците са подлъгвани от разни неправителствени организации да се включват в масови протести и безредици. Самозвани патриоти също манипулират тийнейджърите и ги подтикват да реагират по остър начин. Така много често ставаме свидетели как 13-14-годишни момичета и момчета са в челните редици на протести и шествия. Затова съвместно с МВР и в частност с местните полицейски управления договорихме тези срещи, коментира пред "Струма" началникът на Регионалния инспекторат по образованието Ивайло Златанов.

Полицейски инспектор Кр. Жухова обясни: Идеята е чрез учителите да стигнем до децата - в часа на класния ръководител да говорят за възникналия проблем и етническата толерантност. Как да разпознават скинарите, чийто основен признак е носенето на пречупени кръстове. Обект на манипулация за участия в масови протести и прояви са основно тийнейджърите от 16 до 20-годишна възраст. На тях трябва да им се обръща особено внимание. Освен това, ако някой или нещо ви се види по-съмнително, сигнализирайте в полицията, посъветва присъстващите инспектор Жухова.

Както "Струма" писа, след побоя над двамата роми в полицейската клетка попаднаха общо 14 младежи, повечето от които не от Благоевград.

По време на срещата с учителите стана ясно, че двама от тях са били възпитаници на Пето СОУ и на Гимназията по архитектура, строителство и геодезия /бившия Строителен техникум/ в Благоевград, носили са в себе си хладни оръжия. В тази връзка на педагозите бяха обяснени чл. 162 и чл. 163 от Наказателния кодекс, касаещи престъпленията против националното и расовото равенство, и тези против религиозните изповедания. Наказателната отговорност, която носят нарушителите, учителите ще предадат на учениците си.

В рамките на срещата спецекипът и учителите се обединиха около идеята да се проведат родителски срещи.

Възпитаничката на ПМГ "Акад. Сергей Корольов" в Благоевград Юлия Тодорова получи почетното отличие на Министерство на образованието "Национална диплома". Призът й беше връчен лично от началника на Регионалния инспекторат по образованието Ивайло Златанов по време на учителско събрание в школото. Поздравявайки изявената ученичка, педагог №1 на Пиринско изрази гордостта си и пожела успех на Юлия, която е студентка първокурсничка в УХТ - Пловдив, специалност "Технология на ферментационните продукти с преподаване на френски език".

18-годишната възпитаничка на ПМГ е единствената от Благоевградска област, получила това признание. Националната диплома, която се връчва веднъж в годината на изявени учеиници, й е присъдена за отличен успех и изяви в престижни национални и международни състезания.

Изключително съм развълнувата от тази диплома. За мен това е едно признание за всичките успехи, които съм постигнала с труд и упоритост. Благодаря и на преподавателите си, коментира през сълзи зрелостничката от ПМГ.

Юлия е завършила средното си образование в Математическата гимназия в класа на учителката по английски език Таня Бикова. Тя е пълна отличничка, изявявала се е успешно през годините в редица национални олимпиади и състезания. Освен за отличния успех почетното отличие "Национална диплома", учредено през 1996 г., е морално признание и за последното най-голямо постижение на Юлия - през тази учебна година тя стана лауреат на националната олимпиада по философия, проведена в Русе. Пловдивският ВУЗ, където 18-годишната девойка е приета с максимален бал в престижната и нелека специалност, е поредното предизвикателство за нея.

Източник: struma.com






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
България и Войната в Украйна
Парламентарни избори октомври 2024 г.
50-ото Народно събрание
Втора лига сезон 2024/25
Скандално от Северна Македония: Българският език не съществува, ние ги
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: