Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Общество
Криминални
Институции
Други
В Благоевград поставят паметна плоча на революционера Иван Караджов
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 17:37 / 07.12.2012Коментари (0)154
©
Нова паметна плоча ще бъде поставена в Благоевград. Тя е в памет на горноджумайския революционер Иван Караджов /Веригин/. На 8 декември /събота/, от 11.00 часа, на Старите гробища, ще се извърши поклонение пред гроба на революционера, а в 11.30 часа ще бъде открита паметната плоча. Тя ще бъде поставена отляво на Образцово народно читалище "Никола Вапцаров", с поглед към паметника на незнайния македонски четник в Благоевград.

Биг Бенд - Благоевград ще изпълни песента "Тих бял Дунав", на която автор на музиката е Иван Караджов. Текстът на популярната българска маршова песен е написан в чест на Ботевата чета от Иван Вазов.

Иван Христов Караджов, познат още като Веригин е български общественик, един от ръководителите на ВМРО, от привържениците на Иван Михайлов. Член е на ЦК на ВМРО от 1928 г.-до 1931 г.

Роден през 1875 година в горноджумайското село Лешко, което тогава е в Османската империя. Със стипендия на Българската екзархия е изпратен да учи в българското класно училище в Цариград. Завършва Солунската българска гимназия, където се присъединява към ВМОРО. Става учител в Горна Джумая и по нотно пеене Скопското българско педагогическо училище (1895 - 1898). Образованието си завършва в 1902 година в Императорската певческа школа в Санкт Петербург, По време на Илинденско-Преображенското въстание е в затвора. В Солун, Караджов е сред учредителите на Съюза на българските конституционни клубове. В 1909 година композира музиката на песента "Тих бял Дунав се вълнува", заради което е преследван от властите, наказан и преместен да преподава в Солунската българска девическа гимназия.

През Балканската война Караджов е доброволец в Македоно-одринското опълчение на Българската армия. От 1913 година е учител в Горна Джумая.

През септември 1915 година младши подофицер Караджов завежда разузнавателен пункт №3 в Горна Джумая на Партизанския отряд на Единадесета пехотна македонска дивизия. При започването на Първата световна война навлиза в Македония и организира разузнавателна чета. По-късно е началник на разузнавателния пункт във Велес.

След войната до 1930 година отново преподава пеене в Горна Джумая. Включва се във въстановената от Тодор Александров ВМРО и е пунктов началник на Организацията в Горна Джумая.

През юли 1928 година на Седмия конгрес на ВМРО е избран за член на ЦК заедно с Иван Михайлов и Страхил Развигоров. При разцеплението след убийството на Александър Протогеров е на страната на крилото на Иван Михайлов. Пенсионира се и спира да преподава през 1930 година, а година след това отказва поста си във ЦК на ВМРО по здравословни причини.

Иван Караджов умира през 1934 година в Горна Джумая. За него Христо Шалдев пише: Той беше добър и приятен събеседник във всяка компания; беше човек с широка душа; беше, най-после, голем българин в душата и съзнанието на когото бе легнала идеята за освобождението и обединението на българското племе

Община Благоевград и ВМРО канят всички на отриването на новата паметна плоча на революционера Иван Караджов.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Отбелязване на Деня на Независимостта
Катастрофи в Кюстендилско
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
50-ото Народно събрание
Крал Чарлз е болен от рак
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: