Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Общество
Криминални
Институции
Други
В Кюстендил говориха за ефективността при силанизацията
В Кюстендил се проведе среща във връзка с популяризирането на безплатната силанизация на първите постоянни дъвкателни зъби на децата, предаде репортер на Blagoevgrad24. Организатор на събитието беше д-р Елица Колева, изпълнител и координатор на програмата за област Кюстендил. Присъства д-р Борислав Миланов – секретар на Българския зъболекарски съюз. Сред гостите бяха кметът на Община Кюстендил инж. Огнян Атанасов, председателят на Общински съвет – Кюстендил Димитър Велинов, областният управител на Кюстендил инж. Александър Пандурски, стоматолози, здравни специалисти и медицински сестри.

"Целта на това събитие е повишаване информираността за кампанията. Промотирането на това, че превенцията единственият начин за борба с кариеса и неговите усложнения“, каза д-р Колева.

Стоматологът посочи, че кампанията продължава много години, а родителите вече се интересуват и водят децата. "Нашата цел е да се задържи програмата. За тази година всички бройки са изчерпани и се надявам, че следващата година отново ще продължим, повече колеги да се включат и да продължим с превенцията“, допълни зъболекарят.

"Цялостната програма е в два основни аспекта. Първият касае поставянето на силанти, а другият е свързан с профилактиката. Идеята е да повишим информацията в тази област. Наред с това да покажем и конкретни резултати от програмата. Първите деца, включени в тази програма, са били на около 6-годишна възраст, а след 14 години те вече са на 20 или на 21 години. Вече може да се удостовери ясно и категорично, по безспорен начин ефектът от тази дейност“, каза д-р Миланов.

Секретарят на БЗС допълни, че наред с намаляването на заболеваемостта от кариес и неговите усложнения има и един друг много важен фактор, а именно екстракцията на постоянните детски зъби. За последните 14 години тя а намаляла с около 30% от установения през 2011 година брой.

"Всички живеем в България, сменят се правителства и парламенти, но нито едно правителство не си позволи да спре тази програма. Тя е на Министерски съвет и пряк изпълнител по нея е Министерство на здравеопазването. Смело мога да кажа, че това е единствената работеща профилактична програма за деца“, каза още Борислав Миланов.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Специализирани полицейски операции в страната
Концесия на летище "София"
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Изграждат нов реактор в АЕЦ "Козлодуй"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: