Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Общество
Криминални
Институции
Други
ВСС отново не избра магистрат № 1 в Пиринско
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 09:40 / 10.07.2010Коментари (0)173
©
1 глас не достигна вчера на вр.и.д. административен ръководител на Окръжен съд - Благоевград Катя Бельова да стане магистрат -1 на Пиринско. След като на първия тур членовете на Висшия съдебен съвет гласуваха с 11 гласа "за" К. Бельова, с 6 "за" районен съдия Владимир Пензов и 2 "за" окръжен прокурор Христо Георгиев, първите двама кандидати за председателския пост стигнаха до балотаж.

В 13.40 часа вчера ВСС отново не успя да излъчи явен фафорит. 12 от членовете заявиха предпочитение за кандидатурата на К. Бельова, 6 гласуваха за Вл. Пензов, а 4 пуснаха празни бюлетини. Това означава, че ще бъде обявен нов конкурс за мястото на ексмагистрат -1 на Пиринско Красимир Аршинков.

Висшите магистрати проведоха изслушване на тримата кандидати, като всеки един в рамките на 20 минути разказа своята стратегия за управленитето на съда в Пиринско.

Вчера за близо 2 часа в Съдебната палата в Благоевград цареше тишина и спокойствие, като магистратите се бяха затворили в кабинетите си и чакаха с нетърпение да разберат кой ще е новият им шеф. Никой от тях не изключваше възможността да не се стигне до категоричен избор и да се обяви нова процедура по избор на председател на Окръжен съд - Благоевград, както и стана.

Ето как "Правен свят" отлази заседанието на ВСС:

В края на миналата година ВСС изпрати работна група в града, която трябваше да провери ситуацията в съда. Причината за това бяха множеството сигнали за конфликт на интереси срещу тогавашния шеф на БлОС Красимир Аршинков и съпругата му, която е адвокат.

През януари работната група докладва резултатите от проверката. Според тях наистина има съмнения за конфликт на интереси, има и съмнения за нарушения при използването на системата за случайното разпределение на делата и други. А микроклиматът в съда бил изключително лош.

През февруари трябваше да се състои избор на председател на съда. Яви се Красимир Аршинков, когото ВСС не избра.

Вчера кандидатите бяха трима - и.ф. шеф на съда Катя Бельова, която бе предложена от председателя на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов, Владимир Пензов, съдия в Районен съд - Благоевград, и Христо Георгиев - прокурор в Окръжна прокуратура в града.

Пред съвета Катя Бельова заяви, че като поела съда, открила пропуски в работата на съдебните служители, които не били добре подготвени. "Няма училище за съдебните служители, те идват направо от улицата", обясни пропуските Бельова. Вече стриктно се следи делата да се разпределят на случаен принцип. Въвела е регистър за отводите и мотивите към тях. Откакто той работи, драстично са намалели отводите на съдиите по дела. "Знаете, че хората пускат жалби за всякакви неща и когато колега не иска да гледа делото, си прави отвод. Откакто има регистър, тази порочна практика намаля", обясни още Бельова. Тя допълни, че за пет месеца, откакто е временен началник, е издала 211 заповеди, защото обстоятелствата го налагали и "за да бъдат научени хората да работят". "Те манифестираха, че работят в кафенетата около съда", възмути се Бельова.

Председателят на Върховния касационен съд Лазар Груев я попита какви според нея са причините, довели до тежкото положение в съда в Благоевград.

Първата реакция на съдия Бельова развесели съдиите. "Честно ли да отговоря?" - попита магистратът. И след като в залата се разнесе смях, тя пристъпи към отговора: "Това бяха междуличностните конфликти, има семейственост в гилдията, която се приема зле от обществото. Сега микроклиматът е подобрен. Съдът е моят живот. Не искам да се говори зле за него", заключи Бельова, като в този момент не се сдържа и се разплака.

Кадровиците на Темида изслушаха и останалите двама кандидати, които наблегнаха на срочността, подобряване на обстановката и дисциплината.

По време на дебатите Божидар Сукнаров каза, че ще подкрепи Бельова, защото тя искрено представила своето становище, ще бъде по-добре приета от съдиите в БлОС, защото ако бъде назначен чужд човек, то магистратите могат да го провалят, неосъзнавайки, че така ще провалят и себе си.

Капка Костова, Галя Захарова и Цони Цонев пък заявиха, че ще подкрепят Владимир Пензов. Според тях Катя Бельова била неубедителна. Пет години е била заместник-председател на съда и не е предприела мерки за подобряване на обстановката там. А е имала повече правомощия от редовите съдии.

Сукнаров ги засече, че атмосферата е била такава, че всеки е изпълнявал само възложените му от Аршинков задачи.

Главният инспектор Ана Караиванова се намеси и каза, че при проверка на Инспектората на ВСС в Благоевград станало ясно, че Пензов има 29 забавени дела, като сред тях имало административни производства. Той се оправдал с думите, че АХ-тата били от фактическа и правна сложност. Ревизорите обаче установили, че в едното от тях ставало дума за неподадена в срок данъчна декларация. Според Караиванова възраженията на Пензов били "белег на почтеността му".

Галя Захарова отговори, че Пензов имал 492 дела, а микроклиматът в Благоевград влияел на качеството и срочността на работата на магистратите и не бива да се съди за неговата почтеност от възражението, което има право да изложи.

В доклада на работата група на ВСС от началото на годината името на Катя Бельова бе споменато като един от гражданските съдии, които през 2008 г. са гледали 40% от делата на съпругата на Аршинков, а през 2009 г. - 50 на сто. Общият брой на гражданските съдии в БлОС са 18.

Държавният обвинител Ружена Кондева бе избрана вчера от ВСС за административен ръководител на Районна прокуратура - Разлог. До конкурса бяха допуснати още Костадин Прешелков и Айше Джембазка, които не успяха да съберат необходимите гласове от висшите магистрати, за да заемат шефския пост.

Източник: в. "Струма"






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Бюджет 2024
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Лято 2024
Предаване "Цветовете на Пловдив"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: