Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Общество
Криминални
Институции
Други
Взеха мерки срещу шарката по овцете и козите в Благоевградско
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 14:18 / 09.10.2013Коментари (0)306
©
Във връзка с усложнената епизоотия в област Благоевград, днес областният управител Муса Палев свика заседание. То беше ръководено от зам.-областния управител Димитър Капитанов. В него взеха участие ръководители и специалисти от службите, имащи отношение към възникналата ситуация.

Директорът на ОДБХ д-р Бащавелов и д-р Григоров - началник отдел "Здравеопазване на животните" в ОДБХ , докладваха актуалната обстановка. Хронологията на проблема датира от 4 октомври, когато по сигнал на ветеринарния лекар от с. Кочан, община Сатовча, са взети проби и доказано категорично наличието на вирусно заболяване шарка по овцете и козите. Заразени са животните само в едно стадо в с.Кочан, в което има 224 овце и 3 кози.

За да се предотврати разпространението на заразата, на 8 октомври всички животни от заразеното стадо са убити и загробени според изискванията на Закона за ветеринарномедицинска дейност. Извършва се дезинфекция, както на обора на животните, така и на терена на загробването, пътищата до него и техниката, която е била в контакт.

Определена е предпазна зона около огнището на болестта с радиус 3 км, в която влизат селата Кочан, Ваклиново и Фъргово. Наблюдаваната зона е с радиус 10 км. В нея попадат следните населени места от област Благоевград: Жижево, Осина, Сатовча, Плетена, Долен, Крибул, Вълкосел, Боголин, Слащен, Туховища, Абланица, от област Смолян: Любча, Црънча и Бръщен. По заповед на изпълнителният директор на БАБХ д-р Венцеслава Тасева-Соколова е забранено придвижването на овце и кози в и от двете зони.

През следващите 3 седмици всички ветеринарни лекари в областите Благоевград и Смолян ще извършват непрекъснати прегледи на овцете и козите заради 21 дневния инкубационен период на вирусното заболяване, което обикновено има смъртоносно за болното животно. Податливи към него са овцете и някои от чифтокопитните диви животни, а козите са само преносител на заразата. Бързото ликвидиране на заразата е от съществено икономическо значение, предвид големия брой дребен рогат добитък в тази район на област Благоевград.

Всички собственици на заразени животни, които са и ще бъдат унищожени и загробени ще бъдат обезщетени със средства от специален фонд на МЗХ.

Специалистите изрично подчертават, че болестта не е опасна за хората.

Областният управител Муса Палев издаде нарочна заповед до кметовете на всички общини в областта да свикат незабавно заседания на общинските комисии по епизоотия, които да предприемат съответни мерки за ограничаване и предотвратяване разпространението на болестта. Това е от особена важност за общините по Местенското направление не само заради близостта с огнището на заразата, но и заради предстоящия празник Байрам, за който мюсюлманите купуват за курбан предимно овце.

През следващата седмица предстои ново заседание на Областната комисия по епизоотия, на което ще бъде докладвано извършеното и при необходимост ще се набележат допълнителни мерки.

Зам.-областният управител Димитър Капитанов обяви, че на това заседание ще бъде обърнато специално внимание на друг тежък проблем, който не намира решение вече няколко години - висцералната лайшманиоза по кучетата в община Петрич.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Природни стихии
Отбелязване на Деня на Независимостта
Борба за влияние в Близкия Изток
Процедурата за избор на нов главен прокурор
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: