Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Общество
Криминални
Институции
Други
Залятата с киселина студентка Христина: Все едно че горях жива
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 20:03 / 20.03.2010Коментари (1)276
"Ехо, мацки", подвиква на улицата непознат мъж с шапка. Две момичета се прибират в 4 ч от дискотека. Мария Коемджиева тъкмо вади ключа за входната врата на квартирата им в Благоевград. С приятелката си Христина Колджиева се обръщат и в този момент нещо ги изгаря зверски по лицата.

"Усетих ужасяваща пареща болка, все едно горя жива. Очите ми се затвориха и повече не ги отворих", разказва за зловещия 25 ноември 2009 г. абсолвентката по право в Югозападния университет Христина Колджиева.

Не си спомня как с Мария са тичали към Спешния център, падали по разкопаната улица и едва се довлекли при лекарите. "Край, животът ми приключи. По-добре да ме бяха разстреляли", казва Христина.

Часове след инцидента залавят човека, който ги е залял със сода каустик - Калоян Гущеров, както и поръчителя Венцислав Добрев, бивш приятел на Христина.

С него тя се разделила месеци по-рано. Когато се запознали, по нищо не личало, че е толкова отмъстителен. "На челото му не пише, че е способен на такова зверство. После, като го опознах, се отдръпнах. Тогава започна истинският кошмар", разказа Христина, която пострада тежко. След неимоверни усилия на лекарите в "Пирогов" вече е с нормално лице, но с трайни увреждания на очите. Венцислав не могъл да понесе раздялата и започнал непрекъснат тормоз над Христина, приятелките й, роднините. Заплашвал я, че ще я пребие и залее с киселина, така че да не участва повече в конкурси за красота. Тя пускала жалби в полицията и прокуратурата. Оттам го предупреждавали с протоколи да не й посяга. Той обещавал, а на следващия ден продължавал да я преследва.

Три дни преди инцидента замислил заливането. Успял да убеди своя съселянин от дупнишкото с. Яхиново Калоян Гущеров да се заеме с поръчката. Обещал му 4000 евро, дал му бутилка със сода каустик, подробно му разяснил навиците на жертвата. Окуражил го, че няма да бъде разкрит.

В нощта срещу 25 ноември подразбрал, че Христина ще е на дискотека. Той също бил там заедно с Калоян. Когато двете момичета си тръгвали, Венцислав му ги показал.

"Вече живея в кошмар. Непрекъснато сънувам писъците на Хриси и виковете й: "Дръж ме за ръката, не ме пускай, нищо не виждам", казва Мария. Още се стряска, щом види мъж с шапка.

"Трябва да се затегне контролът по продажбата на химикали. Много лесно е да си купи човек киселина или основа. Това е най-евтиният начин за трайно увреждане на човек. Няма нужда от пистолет", казва Мария. Христина продължава да пие успокоителни лекарства. Заключението на психиатрите е, че страда от посттравматично разстройство, изпитва непрекъснат страх, ужас, раздразнителност.

В първите дни в "Пирогов" стояла нащрек. Мисле ла си, че всеки момент Венцислав ще връхлети в болничната стая. "Ако не бяха задържали и двамата, бях категорична, че ще напусна България. И сега ме е страх, защото той рано или късно ще излезе от затвора", допълва момичето. При първоначалния разпит Гущеров признал какво е извършил. Твърдял обаче, че е подведен от Венцислав. Не предполагал, че опасната течност в ръцете му е сода каустик.

Разследващите смятат, че лъже, защото договорените 4000 евро са твърде голяма сума. Според съселяни на Калоян пък той се навил да изпълни поръчката, защото спешно му трябвали пари за операция на баща му.

Венцислав бил от добро семейство. Баща му бил шофьор, а майката - медицинска сестра. Върнал се преди година от гурбет в Италия. Със спечелените пари си купил "Мерцедес". В Яхиново казват, че и други две момичета го напуснали.

"Знам, че е упражнявал физически тормоз над предишните си приятелки. Едната от тях е подавала жалба в прокуратурата в Дупница. Сега обаче се страхуват да свидетелстват", смята Христина. Поръчителят може да лежи в затвора до 10 г., изпълнителят - до 12 г. Студентките са категорични, че предвидените в закона наказания са ниски.

"Според мен поръчителят е по-виновен. Той е замислил жестокия си план и е успял да склони другия, който е с по-лабилна психика. За мен наказанието трябва да е доживотен затвор без право на замяна", категорична е Христина. Вчера при небивал интерес започна делото срещу Калоян и Венцислав. Съдии с дълъг стаж в Благоевград не помнят друг процес в последните 30 г., при който стотици граждани да искат да влязат в залата.

Часове преди това близо 2000 студенти от ЮЗУ и АУБ преминаха по централните улици на протестно шествие "Не на насилието срещу жени". "Стига безнаказаност", "Не искам да живея в страх" и "До живот в затвора" бяха лозунгите. Заедно с двайсетина студенти от Американския университет за делото пристигна и експремиерът Филип Димитров.

Христина и Мария преодоляха страха си и застанаха пред съда очи в очи с обвиняемите Венцислав и Калоян. Двете предявиха искове за претърпените болки и страдания за общо 215 хил. лв. Тримата адвокати на подсъдимите ги оспориха.

.

Източник: в."24 часа"






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
цитат:
При първоначалния разпит Гущеров признал какво е извършил. Твърдял обаче, че е подведен от Венцислав. Не предполагал, че опасната течност в ръцете му е сода каустик.
ДОЖИВОТЕН ЗАТВОР за такива изверги! В момента в Бг си е хаос и всеки си прави каквото си ще!
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Август 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Масови протести срещу цените на горивата
Пет трупа открити в Нови Искър
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Световна черна хроника
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: