ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Ако замразявате храната си, трябва да знаете това | ||||||
| ||||||
Замразяването на храната включва понижаване на температурата до нива, при които водата в продуктите се превръща в лед. Това забавя или напълно спира растежа на микробите, които могат да предизвикат разваляне на храната. При индустриалното замразяване често се използват методи като шоково замразяване, при които храната се замразява за много кратко време при изключително ниски температури. Това помага за минимизиране на уврежданията на клетъчните структури на продуктите. Замразяването има различно въздействие върху различните витамини и минерали в храната. Водоразтворимите витамини, като витамин С и В комплекс, са най-уязвими към процеса на замразяване. Те могат частично да се разрушат, особено ако храната не е била замразена бързо или ако не е била правилно съхранявана. Въпреки това загубите са сравнително малки в сравнение с други методи на съхранение, като сушене или консервиране. Минералите, като желязо, калций и магнезий, остават почти непроменени при замразяване. Това се дължи на факта, че те са стабилни и не се разрушават при ниски температури. Фибрите също остават непроменени, което означава, че хранителната стойност на замразените плодове и зеленчуци остава висока. Един от основните недостатъци на замразяването е промяната в структурата на продуктите, особено при плодове и зеленчуци. Когато водата в тях замръзне, тя образува кристали, които могат да разрушат клетъчните стени. Това може да доведе до омекване на текстурата след размразяване. Тази промяна обаче не влияе значително на хранителната стойност, а по-скоро на естетическите и вкусови характеристики на продуктите. Замразяването има сравнително малък ефект върху антиоксидантите и фитонутриентите, които се намират в плодовете и зеленчуците. В някои случаи, замразяването дори може да запази тези съединения по-добре, отколкото ако продуктите бяха оставени на стайна температура. Процесът на замразяване спира ензимната активност, която може да разруши антиоксидантите, и така се запазва тяхната полезност за по-дълго време, пише Puls.bg. Замразяването има редица предимства пред други методи на съхранение като консервиране, сушене или мариноване. Например при консервирането се използват високи температури, които могат да разрушат чувствителните витамини. Сушенето пък може да намали водното съдържание и да промени структурата на продукта, като същевременно може да доведе до загуба на някои хранителни вещества. В този контекст замразяването е по-добър избор, ако целта е запазването на максимално количество хранителни вещества. Замразяването на храната е ефективен метод за съхранение, който минимално променя хранителната стойност на продуктите. Въпреки че може да доведе до леки загуби на някои водоразтворими витамини и промени в текстурата, то запазва по-голямата част от минералите, фибрите и антиоксидантите. В сравнение с други методи на съхранение, замразяването предлага значителни предимства по отношение на запазването на хранителните вещества и качеството на храната. Затова то остава предпочитан метод за съхранение както в домашни условия, така и в хранителната индустрия. |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Мъж и малолетно момиче пострадаха при пожар в Благоевград
11:12 / 19.11.2024
Преслава с голямо признание
09:19 / 19.11.2024
Кралица Камила каза последно сбогом
10:31 / 19.11.2024
Нова надежда за Сашка Васева
09:44 / 19.11.2024
Актуални теми
Абонамент
Анкета
ЗА НАС:
За контакти:
тел.: 0886 49 49 24
novini@blagoevgrad24.bg
©2009 - CurrentCopyrightYear Медия груп 24 ООД. Blagoevgrad24.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Blagoevgrad24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени). Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в Blagoevgrad24.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Статистика: