ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Баница или питка с късмети за новогодишната трапеза? | ||||||
| ||||||
В питката с късмети също може да се сложи сирене, а дори и други продукти като шунка, топено сирене, подправки. Баницата с късмети пък е доста по-лесен вариант, защото повечето домакини я приготвят с готови кори. Предлагаме ви две рецепти – една за баница и една за пита за Нова година, като този път баницата ще бъде с месени кори. Ето и какво ще ви бъде нужно: Точена новогодишна баница с късмети Необходими продукти: ½ л олио, 1 кг брашно, 4 яйца, ½ кг сирене, ½ пак. мая, сол, 2 с.л. оцет Начин на приготвяне: За да се получи успешна и вкусна баница, най-добре е да си купите прясно кубче мая, а не замразено. Другото важно условие за вкусна баница е корите да бъдат разточени възможно по-тънки, защото ако са твърде дебели, има опасност баницата да стане много тестена. Пресейте брашното и не забравяйте, че когато месим, винаги е по-добре да се запасим с по-голямо количество брашно от указаното в рецептата. Натрошете маята и я сложете в съд заедно с чаша и половина хладка вода. След като маята шупне, започнете да добавяте към нея оцета, щипка сол и 2 с.л. олио. Разбъркайте и добавете брашно – да се получи меко тесто за баница за точене. Оставете тестото да с почине за половин час. След това разделете тестото на 15 питки и ги разточете. Намажете всяка питка с мазнина и ги съединете по пет – трябва да се получат три дебели питки, които разточвате с големината на тавата. Сложете първия пласт и отгоре посипете обилно със смес от яйцата и сиренето. След това сложете още един пласт тесто и отново плънка. Нарежете баницата на квадрати, преди да я изпечете – ако искате да сложите късметите в баницата, направете го след втория пласт тесто. Нарязаната баница се намазва обилно с мазнина отгоре и отстрани и се оставя на топло (но не във фурната) да втаса за около 30 минути. Печете на предварително загрята умерена фурна. В случай че предпочитате да направите питка, ще ви предложим рецепта, в която можете да сложите сирене или някакви други продукти, нарязани на дребни кубчета. Ако желаете, може да направите питката без никакви добавки. А ето и какво ви е нужно: Новогодишна питка Необходими продукти: около килограм брашно, 1 ч.ч. топло прясно мляко, 6 с.л. олио, 2 яйца, мая с големината на кибритена кутийка, 1 равна с.л. сол, 1 равна с.л. захар, масло за тавата, сусам или маково семе Начин на приготвяне: Отново е желателно маята да е прясна. Натрошете я и я сложете в чаша заедно с топлото мляко и захарта. Изсипете около половин килограм брашно в тавата, където ще замесвате, или на плота – направете кладенче в средата и изсипете шупналата мая. Започнете да прибавяте брашното, което е на плота, към вътрешността, където е маята. След като долу-горе уеднаквите сместа, започнете да слагате яйцата (едно цяло яйце и един белтък) и отново омесете с брашното, пише gotvach.bg. После сложете и киселото мляко, мазнината и солта. Вероятно ще ви е нужен около килограм брашно. Омесете хубаво тесто и го оставете да втаса за половин час. След това премесете отново тестото и оформете топки, които трябва да се наредят в намазана с масло тава. Хубаво е топките да са на разстояние една от друга, тъй като ще се уголемят. Можете да сложите късмет във всяка топчица. Наредете ги в тавата и оставете отново да втасат. След като удвоят или утроят обема си, намажете с жълтъка, който отделихте, поръсете обилно с маково семе или сусам и сложете в предварително загрята фурна да се изпече. |
Още по темата: | общо новини по темата: 367 | ||||||||||||
| |||||||||||||
предишна страница [ 1/62 ] следващата страница |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Намерените мъртви мигранти в Странджа са били деца?
21:08 / 03.01.2025
Хиновски: Цената на тока подлежи на корекция
19:14 / 03.01.2025
Актуални теми
Абонамент
Анкета
ЗА НАС:
За контакти:
тел.: 0886 49 49 24
novini@blagoevgrad24.bg
©2009 - CurrentCopyrightYear Медия груп 24 ООД. Blagoevgrad24.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Blagoevgrad24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени). Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в Blagoevgrad24.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Статистика: