Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Благой Д. Иванов представи най-новия сборник на Стивън Кинг "Харесвате го по-мрачно"
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 15:17 / 03.06.2024Коментари (0)1071
©
Сборникът разкази "Харесвате го по-мрачно“ на Стивън Кинг е компилация от издавани и неиздавани кратки истории. Него представи кинокритикът, журналист и радиоводещ Благой Д. Иванов в рубриката "Дифтонг“ на предаването "Един неделен ден по шосето“ на Радио "Фокус“.

Книгата излиза малко след американската си премиера и е едно от горещите заглавия на Панаира на книгата, отбеляза той.

Някои от разказите са новели. Част от сюжетите са свързани с истории от ранната кариера на Стивън Кинг. Новелата "Гърмящи змии“ например е пряко свързана с това, което се случва с главните персонажи от романа "Куджо“, която Кинг пише в началото на 80-те години на миналия век. "В този период той е алкохолизиран и наркозависим. Самият той твърди, че не помни как е написал романа "Куджо“. Със сигурност е любопитно, че той се завръща към миналото си по някакъв начин и може би упражнява някаква форма на контрол върху стари демони“, коментира Благой Д. Иванов.

Типично за Кинг е да постави обикновения човек в необикновена ситуация, отбеляза Благой Д. Иванов. "Кошмарът на Дани Кохлин“ например разказва за човек, който получава много ярко съновидение, и решава да открие мястото, на което сънува, че има заровен труп. Той наистина го намира, подава анонимен сигнал до полицията, защото не иска да се замесва в това престъпление. Полицията намира тялото, но стига до Дани и го арестува по обвинение, че той го е извършил“, разказа журналистът.

"Нощната къща“ на Ю Несбьо също е едно от дебютните заглавия на Панаира на книгата. През последните 15 години авторът се доказва като едно от най-емблематичните имена в жанровата литература. "Той е международно популярен и е най-продаван автор в родината си Норвегия, но и по света. Над 50 милиона са продадените му книги в целия свят. Несбьо пише психотрилъри, хоръри, детективски криминални романи, както и детска литература. Занимавал се е и с кино и има много адаптации по неговите произведения. Той се занимава много активно и със спорт. На 50-годишна възраст се ориентира към професионалното катерене. Несбьо е също така рок музикант в поп-рок група повече от 30 години“, изброи Благой Д. Иванов.

Много често трилърите му са мрачни и зловещи, на границата с психотрилъра. "Нощна къща“ е първата му книга, която е строго хорър ориентирана, обясни журналистът.

Историята в романа започва със зловещо убийство. "Тя разказва за едно проблематично хлапе с особен характер и с потенциални психози. Анонимно обаждане посредством телефонен указател води до поредица от зловещи събития. Това е книга, за която колкото по-малко знаете като сюжет, толкова по-добре, тъй като тя е пълна с обрати. Започва като едно нещо, а после се превръща в друго. Сравненията с Хауърд Лъвкрафт и Стивън Кинг са неслучайни“, коментира Благой Д. Иванов.

"Книгата е много увлекателно написана и надниква толкова добре в тревожното съзнание на подрастващите, че тя е не просто увлекателно четиво, но е интересна и от гледна точка на взаимоотношения. Ако искате да започнете да четете Несбьо като нещо независимо, "Нощната къща“ е страхотно начало“, допълни журналистът.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ЕВРО 2024
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Матури 2024 г.
Лято 2024
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: