Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Българинът мина на лекарства за животни
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 00:20 / 27.01.2011Коментари (0)219
Българите щурмуваха масово ветеринарните аптеки, за да си купуват лекарства за крави, свине и овце. Илачите обаче използват не за животни, а върху себе си. Така си лекуват хемороидите, артрита или гъбичките по краката.

Защо хората се нахвърлиха върху животинските медикаменти? Причината не е, че сме девет милиона мишлета, които се изкарват взаимно ченгета. Или че сме черните овце на Евросъюза. Не е и защото ни управляват "политици и други говеда", както се говори по кръчмите.

Просто лекарствата за животни са доста по-евтини, а и според някои - по-ефективни. "При нас идват дори хора с рецепти от личния лекар. Правете си изводите", сподели продавачка във ветеринарна аптека в столицата, пожелала да остане анонимна.

Случвало се и хирурзи да изпратят хора с трудно заздравяващи рани, за да си купят едни чудодейни прахчета. Според етикета те лекуват бактериите при канарчетата, но били ефикасни и при човешки рани.

"Отидох да купя мазило за ставите на майка ми. На опашката имаше петима души и всички търсеха лекарства за хора, а не за животни", разказа удивен и студент по медицина, влязъл при животински фармацевт на пъпа на столицата. Става дума за камфоро-салицилови пасти, които се произвеждат от български фирми.

Ветеринарният техник Светлана Костова от Нови пазар вече е свикнала да я търсят за човешки болежки. "Имаш ли от онази чудодейна пастичка, дето мори хемороидите", пита я пенсионер от града. "Свърши. Ще заредим скоро", отвръща жената. Търсеният лек е мазило (на медицински език "унгвент"), с което се третират възпалените кравешки вимета. Но го използват и за разширените кръвоносни съдове на д...то.

"Идва приятел да се сбогуваме, защото решил, че има рак на дебелото черво. А след седмица пристига да почерпи", коментира ветеринарният лекар от Нови пазар д-р Румен Маринов (виж вдясно). Лекарството срещу хемороиди е два пъти по-евтино от препаратите в обикновените аптеки, подкрепя го и ветеринар от Бургас, който се страхува да си каже името, за да не му затворят практиката.

Във ветеринарните лечебници в морския град се харчи и зелено течно лекарство за открити рани на животни, подобно на познатия от близкото минало грануфорин. В Бургас препоръчвали течността за намазване на сливици и афти. Но ветеринари от София предупреждават да не се експериментира с него, защото води до силни изгаряния.

В цялата страна най-търсеният животински илач за човешки нужди са шишетата с течни витамини А, Д и Е. Ветеринарите ги инжектират на овце, коне и крави с белодробни инфекции и други вирусни заболявания.

Източник: в. "Труд"






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Реформи в БДЖ
Лято 2024
Бюджет 2025
Опасен ли е популярният сред младежите в България райски газ?
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: