Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Българска разработка превръща колата в електромобил срещу 8000 лева
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 16:40 / 31.01.2011Коментари (0)316
©
Български фирми, членки на "Индустриарен клъстер електромобили" (ИКЕМ), имат възможността да разработят пакет за превръщане на кола с традиционен двигател в автомобил на ток, като трансформацията струва между 7000 - 8000 лева. Това съобщи днес председателят на управителния съвет на организацията Илия Левков.

По неговите думи вече текат тестовете на преработен автомобил "Фиат Пунто", като първите данни от тях дават основания за оптимизъм. Основните компоненти, използвани в колата - двигател, батерии, контролери и т.н., са българско производство.

Според Левков постигането на цитираната цена е възможно, ако се пристъпи към серийно производство на нужните компоненти и държавата осигури финансови стимули за собствениците на подобни автомобили. Разчетите на ИКЕМ показват, че в момента в България изминаването на 100 километра с кола на ток ще струва от 2.50 до 3 лева. За сравнение, дори при най-икономичните традиционни автомобили, тя трудно би могла да падне под 7-8 лева при сегашните цени на горивата.

В същото време електромобила има значително по-малко разходи за поддържка, като отпадат периодичните смени на масла, филтри и т.н., типични за двигателите с вътрешно горене. Екологичният ефект също не е без значение.

Членовете на ИКЕМ работят по нужните промени в нормативната уредба, без които електромобилите не могат да тръгнат по пътищата на България. Към момента вече се оформя мнението, че би било добре покупката на колите на ток да не се облага с ДДС. Държавата можело да помисли и за създаването на зелен фонд, в който да се акумулират средства от продажбата на емисии въглероден диоксид.

Той би могъл да дотира с около 5000 лева покупката на всеки електромобил. Като стимул за придобиването на кола на ток се обмисля и идеята собствениците на подобни превозни средства да намалят данъците върху доходите си с определен процент.

Организацията на движението също може да стимулира покупката и ползването на коли на ток чрез разрешаването на движението им в буслентите, безплатното паркиране в центровете на градовете и т.н. Според съветника в Столичния общински съвет Мартин Заимов в местния парламент вече има съгласие да се осигури свободен престои на електромобилите в бъдещите синя и зелена зони, опрощаване на данъка на подобни возила и субсидирането на проекти в тази област.

Заимов смята, че би било добре, ако до две години столична община инвестира в изграждането на зарядни станции и покупката на автомобили, като търси средства по европейски програми.

Фирми, които членуват в ИКЕМ, вече работят и по пилотни проекти за производство на зарядни станции за коли на ток, като готовите продукти се очакват до няколко месеца. Разработките предвиждат да се използва енергия от възобновяеми източници (слънчеви панели, например) и отделните компоненти да са част от интелигентна мрежа за мониторинг и контрол. За момента разработките са за станции за нормален заряд, които пълнят акумулаторите на електромобилите за между 3 и 8 часа, но вече се правят проучвания и за колонки за бърз заряд (между 30 минути и 1 час).

Източник: в. "Дневник"






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Реформи в БДЖ
Лято 2024
Бюджет 2025
Опасен ли е популярният сред младежите в България райски газ?
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: