Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Бум на турските сапунки, сериали със стари и нови сюжети тръгват на малкия екран
©
След изнурителните летни жеги в Турция, които отстъпиха място на приятната прохлада на септемврийските вечери, телевизионните екрани привличат все повече зрители. А телевизионните сериали, които предстои да се излъчват, се превръщат в една от най-коментираните теми, припомни БТА.

Тези дни новините, свързани с бруталното убийство на 8-годишното момиченце Нарин Гюран в едно диарбекирско село, заковаваше вниманието на цяла Турция към малкия екран - трагедия, която предизвика огромна реакция в цялата страна от обществото и институциите.

Паралелно с това обаче се активизираха и рекламите на най-гледаните телевизии с 24-часово излъчване като ТРТ, Канал Д, Шоу Тв, АТВ, Нова (Now), Стар Тв за сериалите, които ще излъчват през сезона. Както и очакванията на милиони зрители.

Редица сериали със стари и нови сюжети и любимци ще стартират на малкия екран. 

АТВ побърза с премиерата на нов сериал още в началото на месеца. Това е "Една нощна приказка" (Bir gece masalı) с любимеца на милиони фенове Дениз Бурак.

Активния сезон откри преди броени дни Шоу Тв с поредния епизод на "Шербет от дренки" (Kızılcık Şerbeti), който бе сред най-гледаните в праймтайма. Към вече познатите изпълнители се прибавиха и нови имена и истории.

Телевизията ще продължи и култовата поредица "Бахар" (по името на главната героиня).

Листопад

Канал Д след огромния успех на сериала "Присъда" (Yargı) в продължение на три сезона с Пънар Дениз и Каан Урганджъоглу през този сезон ще заложи на нов култов сериал "Гюзел ашклар дияръ" ("Земя на красиви любови"), в който главната роля се изпълнява от Халил Ергюн, легендарния Али Ръза от "Листопад", когото от дълго време не бяхме виждали на екрана. Сериалът изцяло се заснема в Кападокия и изобилства с невероятно красиви гледки.

Чаровната Пънар Дениз вероятно в скоро време няма да се появи в нов сериал, понеже по думите й предстои да сключи брак с любимия си Каан Йълдъръм.

Канал Д ще продължи излъчването на "Опасни улици" (Arka sokaklar), който държи първенството за най-дълго излъчван сериал от 2019 г.

Now тв ще стартира на 30 септември с новите епизоди на култовата си лента "Алени пъпки" (Kizil Goncalar) с Йозгю Намал и Йозджан Дениз в главните роли.

Сюжетът всъщност е сблъсък на два свята - крайно консервативните ислямски секти и светските среди, но и в двата лагера не всичко е само черно или само бяло.

Санкции

Той обаче си навлече гнева на медийния регулатор, който наложи най-строгата глоба, налагана досега в Турция - близо едномесечна забрана за излъчване. Но въпреки това, а може би и заради това, сериалът оглави рейтинговите класации, а в YouTube епизодите събраха над 10 млн. гледания.

Според съобщения в медиите авторският колектив на филма много внимателно работи по новите епизоди предвид наказанията от миналия сезон.

Обществената радиотелевизионна корпорация ТРТ ще продължи и през този сезон традицията на историческите сериали, които са мегапродукции с голям бюджет. Нови епизоди ще има и сериалът "Тешкилят" ("Организация") със сюжет, свързан с разузнаването. 

Естествено не е възможно да се изброят всички стари и нови заглавия, които ще приковават вниманието през този сезон. Изборът остава на зрителите, много от които следят активно сериалите и своите любимци чрез различните платформи.

Модел

През последните години турските сериали успяха да излязат от обичайния модел на семейни драми с красиви главни герои и зли свекърви, отбелязват експертите. Секторът, в който са ангажирани редица много добри сценаристи като Сема Ергенекон ("Присъда"), Йълдъз Тунч ("Изневяра"), известни режисьори, носители и на международни награди като Фарук Турут ("Алени пъпки"), Чаан Ърмак (Лейла), много популярни актьори от 7- до 70-годишни, произвеждат качествени сериали, получават награди на фестивали и се търсят и зад граница.

И не на последно място служат като средство за разпространение на културните послания на страната. Десетки продуцентски компании като Ай Япъм и др. се превърнаха в синоним на високо качество.

По данни на експертите турските телевизионни сериали се излъчват в близо 170 страни, което поставя Турция в позиция на третия най-голям износител в тази област след САЩ и Великобритания.

Епизодите се заснемат всяка седмица при натоварен режим. Не само в Истанбул, но и в провинцията, улици, сгради, местности буквално се превръщат в снимачна площадка.

Всеки епизод, който е два часа, се заснема и продуцира за една седмица, следвайки цялостен сюжет, който се развива според нуждите на публиката, казва Йозлем Йозсюмбюл, търговски директор на една от филмовите компании.

Излъчването на отделен епизод в телевизията трае два часа, от 20.00 часа вечерта, а рекламите, които някога продължават около 10 мин., се излъчват преди финалната сцена.

По данни на турското Министерство на културата и туризма около 700 млн. души по света гледат турски сериали.

При това положение и конкуренцията между телевизиите за излъчване на собствените им сериали достига пикова форма през сезона.

Сезонът на сериалите на малкия екран приключва през месец май, с прекъсване за една две седмици около Нова година.

Още по темата: общо новини по темата: 1496
23.09.2024 »
23.09.2024 »
23.09.2024 »
23.09.2024 »
23.09.2024 »
23.09.2024 »
предишна страница [ 1/250 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Международен технически панаир 2024
Зима 2023/2024 г.
Земетресения в България
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
България и Войната в Украйна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: