ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Чесънът е задължителна част от менюто на столетниците, които обитават един от гръцките острови | ||||||
| ||||||
Чесънът е зеленчук с редица доказани ползи за здравето ни - от предпазване от настинки и вируси, през превенция на онкологични заболявания и възпаления до грижа за сърдечно-съдовата система чрез регулиране на кръвното налягане. Е, именно той е и задължителна част от менюто на столетниците, които обитават остров Икария. Това не е особена изненада, защото той е силно застъпен в средиземноморската диета, която е на особена почит тук. Днес жителите на острова определят чесъна като неизменна част от традиционната народна медицина, която намира лечение за всички болести и състояния в природата. А една от популярните и често прилагани рецепти при различни болежки включва запарка от градински или планински чай, боров мед и чесън. Тази смес се използва както за профилактика, така и за лечение при първи симптоми на настинка и грип. И благодарение на нея успяват да се запазят здрави през цялата зима - дори в напреднала възраст, обяснява CNBC, цитирани от lifestyle.bg. Друго голямо предимство на чесъна е, че може да го консумираме както самостоятелно, така и като съставна част от редица рецепти - по нещо за всеки вкус. Ето и няколко вкусни (и полезни) предложения: 1. В салатен дресинг Може да ни звучи нестандартно, но ще придаде съвсем нов вкус на обичайните салати, които си похапваме. Препоръката е да го настържем на дребно и да го комбинираме с ябълков оцет, мед, зехтин, копър, сол и черен пипер. И когато говорим за Гърция, няма как да пропуснем и любимата салата дзадзики, която просто не е същата, ако няма достатъчно чесън. 2. Пикантна разядка Тук традиционното гръцко предложение носи името скордаля и се приготвя от основа от хляб или картофи, към които се добавя чесън, морска сол, лимонов сок или оцет и екстра върджин маслиново масло. По желание може да добавим и различни ядки или семена. Разядката се съчетава перфектно както с риба, така и с печени или пържени зеленчуци. 3. Подправка за зеленчуци Чесънът се комбинира перфектно с почти всички зеленчуци - от картофи, през зелен боб до патладжан и много други. Може както да го добавим към постните ястия, така и просто да овкусим зеленчуците, преди да ги сложим на грила или във фурната. 4. Паста Може да не свързваме това ястие първо с чесън, но той може да бъде ключова съставка в различни сосове, които да добавим към любимите си макаронени изделия. Пример за това е пастата скордомакаронада, чиито сос се приготвя от нарязан чесън, сварен в зехтин, комбиниран с настъргани домати и гарнирани със счукани ечемични сухари. Разбира се, можем да добавим лютивия зеленчук и към любимото болонезе. |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Задържаха 38-годишен благоевградчанин, ударил мъж с метален бокс
11:34 / 12.11.2024
Девет фирми искат да благоустрояват благоевградска улица
19:12 / 12.11.2024
Дупничанка с обзщетение след фалшиво позитивен тест за наркотици
10:25 / 12.11.2024
Актуални теми
Абонамент
Анкета
ЗА НАС:
За контакти:
тел.: 0886 49 49 24
novini@blagoevgrad24.bg
©2009 - CurrentCopyrightYear Медия груп 24 ООД. Blagoevgrad24.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Blagoevgrad24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени). Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в Blagoevgrad24.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Статистика: