Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Чиста ли е водата в басейна? Ето как да разберете
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 22:51 / 03.07.2024Коментари (0)489
©
Все по-често хората се оплакват от различни здравословни проблеми след ползване на обществени басейни. Експертите предлагат няколко съвета как да разпознаете, че водата в басейна, който използвате, е чиста.

Като за начало, едно проучване в Америка предостави донякъде шокиращи подробности, всеки петима анкетирани призна, че е уринирал в обществен басейн. Някои от по-модерно оборудваните плувни басейни не допускат подобни неща, като водата се оцветява при уриниране.

Докато много басейни използват множество химикали, за да поддържат водата чиста, проучването на Центъра за контрол и превенция на заболяванията (CDC) показа, че само 20 процента от обществените басейни не са опасни за здравето и безопасността. Останалите 80 процента? Ако не са замърсени с милиони бактерии, вероятно съдържат излишен хлор, който също има вредни последици за вашето здраве.

Бистра и чиста вода

Взирайте се във водата и се опитайте да прецените чистотата на водата с невъоръжено око, ако е бистра, ако можете лесно да видите дъното, това е добър знак, но разбира се не означава, че в нея няма бактерии. Важно е във водата да няма други оцветители или мазнини. Ако ги забележите, пропуснете къпането.

Лигави стени в басейна

Потопете ръцете си във водата или докоснете стените на басейна. Ако те са лигави или мазни на пипане, това означава, че хлорът, който е поставен в басейна, всъщност не работи – това е достатъчна причина да знаете, че в такъв басейн има милиони бактерии. Разбира се, пропуснете къпането.

Работят ли филтрите в басейна?

Филтърът за басейн е основно сърцето на циркулационната система на басейна. Мръсотията от водата се филтрира през входната тръба на басейна, като целта ѝ е да улови фината мръсотия и боклук, плуващ в басейна. Ако няма силна струя вода, която удря тялото ви, когато стоите пред циркулиращите струи, тогава филтрите не работят, оставяйки басейна застоял, където микробите и бактериите виреят много по-лесно.

Силни миризми

Сигурно си мислите, че силната миризма в басейните се дължи на прекомерното съдържание на хлор, но не е така. Тази силна миризма е хлорамин – разреден хлор, който е по-малко ефективен и произвежда тази миризма, когато реагира с пот, урина, коса или кожа. Хлорамините също могат да раздразнят кожата, очите и дихателните пътища.

Причини за мръсен басейн и опасности за здравето

Хлорът е ефективен почистващ агент, тъй като може да убие повечето микроорганизми за по-малко от минута, ако нивата на хлор са достатъчно високи, но не всички болестотворни бактерии могат да бъдат убити незабавно от хлор, предупреждава actualno.com. Най-честият здравословен проблем е n. инфекция с криптоспоридии, която е основната причина за диария, тези бактерии могат да оцелеят седем дни в контакт с хлор.

Излишният хлор може да причини затруднения в дишането и да изгори чувствителната кожа, особено при деца. Когато хлорът влезе в контакт с човешката пот и урина, се образува хлорамин, който не само присъства във водата на басейна, но също така се натрупва във въздуха, ако в басейна няма подходяща вентилация.

Предупреждение: Всичко по-горе не означава, че трябва да се въздържате от плуване в обществени басейни, но трябва да внимавате – най-добре е да изберете басейн, който отговаря на стандартите за безопасност и се придържа към стриктни указания.

Още по темата: общо новини по темата: 427
06.07.2024 »
06.07.2024 »
06.07.2024 »
06.07.2024 »
06.07.2024 »
06.07.2024 »
предишна страница [ 1/72 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
50-ото Народно събрание
Лято 2024
Природни стихии
Рокади в ДПС
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: