Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Доц. д-р Данаил Брезов: Не може да бъде фиксирана енергията и времето.
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 16:18 / 17.06.2024Коментари (0)1072
© Личен архив
Много е забавно да видиш как някакви идеи, които се въртят около нас няколко столетия, изведнъж влизат в ултрамодерни технологии. Това каза математикът, физик и басист на "Wet Pebbles“ доц. д-р Данаил Брезов в предаването "Един неделен ден по шосето“ на Радио "Фокус“.

Занимава се с алгебра и геометрия от ХІХ век. Решава задачи, които са в полето на технологиите. "Дори да решиш по по-добър начин стара задача, също е плюс, тъй като ти отваря вратички да видиш неща, които не са били на повърхността, да намериш по-добро, по-елегантно описание, в което изпъкват някакви ефекти. Това много често изпъква в Теория на относителността. Когато имаш опростено или оптимизирано описание, започват да се виждат чисто физични неща, които са били скрити в сложните уравнения. Виждаш нови неща, които са били недостижими, защото е било прекалено сложно, за да се разгадае тази схема от човешкия ум. Като се опрости модела, изведнъж те изплуват на повърхността“, обясни Данаил Брезов.

Интересува се от математиката, която е свързана с описанието на света, в който живеем. "Запалих се покрай физиката. Тази математика в един момент стига до кръстопът. По едно много неприятно стечение на обстоятелствата създателят на теорията за кватернионите Хамилтън не успява да наложи своето виждане, защото не е успял да реши един фиктивен проблем, един парадокс, който има много просто обяснение, но той не успява. Оказва се, че няколко години преди него друг човек го решава, но той не е особено известен. Хамилтън не е чувал за него и поради това кватернионите отпадат. Години по-късно на базата на тях се развива геометричната алгебра, която в ХХІ век намира великолепни приложения. Заформи се една общност от хиперентусиасти, които прилагат този модел в различни области на познанието – в технологии, включително пишат невронни мрежи с нея, използват я за компютърни игри, за физика. В момента тази наука е в подем“, обясни физикът.

По думите му самата конструкция на този математически модел е много естествена и може лесно да се обясни дори на деца. "Много е приятно човек да чете такива неща заради простотата и елегантността, симетриите. Те са заложени в човешкия ум и го гъделичкат по един много приятен начин“, допълни доц. Брезов.

Големият проблем, който мъчи физиците и математиците, е несъгласуваността между квантовата механика и Общата теория на относителността. "Има доста красиви модели, които се опитват да осъществят този мост между теориите. Може би ще търсим още много години“, смята физикът.

Данаил Брезов разказа и за квантовото тунелиране – свойството на частиците да преодоляват непреодолими препятствия. "Теоретично погледнато, хората също имат това свойство, защото ние също сме квантови обекти – ние сме изградени от квантови частици. Квантовите частици имат случайно поведение. Поради тази неопределеност имат свойствата да преодоляват класически непреодолими препятствия. За по-големите обекти тази вероятност е практически нулева. Най-странни неща се случват при пренос на информация – т.нар. квантова телепортация“, обясни физикът.

Теоретично импулсите и координатите на една частица не могат да бъдат познавани едновременно. "Не може да бъде фиксирана енергията и времето. Винаги има неопределеност поне в едното. С колкото и прецизни уреди да разполагаш, има една граница, която не може да се мине, и тя е зададена от Константата на Планк“, обясни доц. Брезов.

В квантовата механика уравненията са линейни. Квантовият хаос е квазикласически, той минава през приближения. "Но пък там имаме неопределености и вероятности, което прави нещата шантави в квантовия свят. В класическия свят пък имаме хаос – миниатюрни отклонения в началните условия, които също са даденост, защото ние никога нямаме безкрайно точни уреди. При хаотичните нелинейни системи тази грешка избухва бързо. Това са двете неща, които пречат да предвидим нещата – квантовата неопределеност и квантовият шанс“, посочи Данаил Брезов.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Лято 2024
Водна криза
Сътресения в БСП и избор на нов председател
Парламентарни избори октомври 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: