Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Доц. д-р Владимир Божилов: София се превръща в истинско космическо вдъхновение
Автор: Живко Кръстев 14:01 / 25.06.2024Коментари (0)1100
©
За четвърта поредна година София се превръща в истинско космическо вдъхновение. Идеята на фестивала "Ало, Космос! Говори България!“ е да вдъхнови всички за космически мечти и за това, че България може отново да бъде лидер в сферата на Космоса. Това каза в предаването "Човекът на фокус " по Радио "Фокус" доц. д-р Владимир Божилов – заместник-декан на Физически факултет, преподавател в катедра "Астрономия“ на Софийския университет "Свети Климент Охридски“. Той е един от модераторите на събитието.

"Ало, Космос! Говори България!“ се организира от Атлантическия Space & STЕM клъстър, който се координира от Атлантическия клуб в България в партньорството със Софийския университет, БАН и множество други държавни и частни институции. Тазгодишното издание минава под патронажа на Министерство на образованието и науката, обясни доц. Божилов.

Официалното откриване на фестивала ще бъде в 13:30 часа днес. До 18:00 часа ще има научнопопулярни лекции, щандове, демонстрации и научни работилници. "Всичко това е отворено, напълно безплатно, подходящо е за всички възрасти. А черешката на тортата, върху която бих искал да акцентирам, е възможността за среща и разговор с астронавт на живо. В следобедните часове на днешния ден ще гостува Майкъл Лопез-Алегрия – главен астронавт на частната космическа компания "Axiom Space“ и бивш астронавт от НАСА, с рекорд от над 67 часа, прекарани в открития Космос“, разказа доц. Божилов.

В 14:00 часа лекция ще изнесе доц. д-р Димитър Желев – заместник-декан на Геолого-географския факултет на Софийския университет и съосновател на образователния сайт "Географ БГ“. Той ще разкаже за ресурсите на земята, необходими, за да овладеем Космоса.

Отново днес в 15:30 часа предстои среща с инж. Виктория Тодорова от водещата частна българска компания за производство на наноспътници EnduroSat.

Саймън Дженър е екосистемен мениджър в компанията, която изгражда своя частна космическа станция – Axiom Space. Той ще разкаже за перспективите в областта на космическите науки.

Един от водещите специалисти, който ще вземе участие на фестивала, е проф. Андрю Коутс от Университетския колеж в Лондон, който ще разкаже за мисиите на Европейската космическа агенция в Слънчевата система.

Огромният интерес към Космоса в последните години се дължат на частните космически компании, които се съревновават и правят цената на Космоса достъпна, отбеляза доц. Владимир Божилов. "Луната е една естествена цел, тъй като освен че от 55 години хора не са стъпвали там, тя може да бъде източник на много полезни ресурси. Там имаме доказателства за едни от най-ранните скали в Слънчевата система“, обясни той.

Сред ценните ресурси на Луната, освен вода под формата на лед, има и редки изотопи, като например изотопът на хелий, който е потенциално ценен за бъдещи реактори на ядрен синтез, отбеляза доц. Божилов.

Добивът на ценни метали от астероиди ще бъде следващата голяма революция, смята ученият. "В космически мащаб можем да решим проблема с ценните метали, като металите от групата на платината например, тъй като между Марс и Юпитер се намира основният астероиден пояс, където има метални астероиди с диаметър около 1,5 километра. По актуални цени ценните метали в него са над 20 трилиона долара. Това е само за един астероид“, даде пример доц. Владимир Божилов.

Космосът е място на новите велики открития, смята той.

Доц. Божилов ще изнесе лекция на тема тераформиране. "Идеята на термина е да пресъздадем същите условия, които са благоприятни за живота на Земята, на друго тяло в Космоса, като Луната или Марс например. Аз акцентирам върху изследването и потенциала за тераформирането на Луната“, поясни той.

Ако искаме в бъдеще да тераформираме Луната, т.е. да я превърнем в място, на което бихме могли да оцелеем, тогава трябва да можем да отглеждаме растения там. "Множество експерименти в последните години на симулирана почва от Луната доказват, че голям брой растения могат да виреят спокойно. Така че не е далеч моментът, в който можем да мислим за постоянно присъствие на хора както на Луната, така и в окололунна орбита“, смята астрофизикът.

През юли отбелязваме 55 години от стъпването на човешки крак на спътника на Земята. "Това е изключително епохално събитие. След две години ще можем отново да видим хора, които ще стъпят на Луната. Убеден съм, че това ще донесе нов импулс за изучаване и създаване както на инженерни, така и на чисто приложни решения, а и нови фундаментални открития“, заяви доц. Божилов.

Заселването на Луната според него ще се случи в недалечно бъдеще. "В момента текат поредните изпитания и се работи по следващата голяма стъпка в тестването на Starship – корабът, с който Илън Мъск ще подпомогне програмата "Артемида“ за стъпване на човешки крак на Луната отново през есента на 2026 г.“, допълни ученият.

Следваща голяма стъпка е изследването на Марс.

Мечта, визия и смелост според него са необходими, за да излезем в Космоса. "Именно това е силата, която мотивира всички нас от екипа организатори и съмишленици на "Ало, Космос! Говори България!“ да тръгнем в тази посока преди четири години – създаване на най-мащабния космически фестивал в България, с много български и международни лектори от Американската, Европейската космическа агенция и много други. Целта е да покажем на всички, че Космосът е голямата мечта, която можем да достигнем. И независимо от това дали сме от по-голяма или по-малка държава, по-бедна или по-богата, Космосът е достъпен за всеки, който има мечти и визия“, смята доц. Владимир Божилов.

Качественото образование в сферата на природните и инженерни науки и математика е първата стъпка, към това посочи той.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Лято 2024
Водна криза
Сътресения в БСП и избор на нов председател
Парламентарни избори октомври 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: