Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Дори не сте предполагали колко са полезни скаридите
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 15:27 / 03.06.2024Коментари (0)942
©
Скаридите са популярен вид морски дарове, известен със своята изключителна вкусова характеристика и висока хранителна стойност. Те са част от семейството на ракообразните и се различават от другите морски храни по няколко ключови аспекта. Своят специфичен вкус и текстура ги прави уникален и неповторим избор за приготвяне на разнообразни ястия.

Първо, скаридите са източник на висококачествени протеини. Около 100 г скариди съдържат приблизително 24 г протеини. Това ги прави отличен избор за хора, които се стремят към увеличаване на мускулната маса или поддържане на здравословното си тегло. Освен протеините, скаридите съдържат и важни микронутриенти като желязо, цинк и витамини от група В. Тези вещества са от съществено значение за здравето на кожата, косата и ноктите, както и за подпомагане на имунната система. Също така, скаридите са богати на омега-3 мастни киселини, които са известни със своите антиинфламаторни свойства и способността си да подпомагат здравето на сърцето и мозъка.

Поддържането на оптимални нива на омега-3 в организма може да помогне за намаляване на риска от сърдечни заболявания и инсулт. Скаридите предлагат и други ползи за здравето. Някои от тези допълнителни ползи включват:

Подобряване на зрението: Скаридите са богат източник на антиоксиданти като витамин А и астаксантин, които се свързват с подобряването на зрителната функция и подпомагат здравето на очите.

Засилване на костната плътност: Високото съдържание на калций и витамин Д в скаридите ги прави полезни за здравето на костите и може да помогне за предотвратяване на остеопороза и други проблеми с костите.

Намаляване на възпаленията: Витамините и минералите, съдържащи се в скаридите, могат да помогнат за намаляване на възпаленията в организма и да подпомогнат имунната система.

Подпомагане на метаболизма: Протеините в скаридите играят важна роля за метаболизма и могат да помогнат за поддържането на здравословното тегло и увеличаването на енергийното ниво.

За да се възползваме максимално от ползите на скаридите, е важно да ги приготвим по подходящ начин. Един от най-популярните методи за готвене на скариди е гриловането или пърженето във вкусни подправки и масла. Те могат да се сервират както като основно ястие, така и като добавка към салати или паста. Важно е да се отбележи, че приготвянето на скариди трябва да бъде внимателно, за да се избегне прекомерното им варене или прекалено изпичане, което може да доведе до загуба на хранителните им качества и вкус.

В заключение, скаридите предлагат широка гама от ползи за здравето, като са източник на висококачествени протеини, важни микронутриенти и омега-3 мастни киселини, пише puls.bg. Приготвени правилно, те могат да бъдат вкусно допълнение към хранителния ни режим.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ЕВРО 2024
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Матури 2024 г.
Лято 2024
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: