Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Дупничанин изнудва щатски милиардери за $ 100 000
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 20:20 / 09.06.2011Коментари (0)224
© Blagoevgrad24.bg
42-годишният М. от Дупница е депортиран в България, след като изтърпява в САЩ присъдата си за изнудване на американски милионери. Той е освободен от затвора на 2 ноември 2005 г. и часове по-късно е качен на самолета за България. Днес М. е свободен български гражданин, който пътува между Дупница и София.

Понякога разказва на приятелите си как е арестуван от агентите на ФБР. В свой профил в социална мрежа в интернет казва, че е разведен, с 1 дете, безработен. Очевидно още живее от спестяванията си в САЩ.

Историята

М. заминава за САЩ през 90-те г. През ноември 1998 г. е нает от семейството на американския чипсов магнат Леонард Джап, основател на фирмата "Джейс патейто чип къмпани", да се грижи за 96-годишния дядо Леонард. Това продължава 15 месеца - до януари 2000 г. Няколко месеца по-късно дядото умира, а внукът Стивън Джап, изпълнителен директор на фамилната фирма, иска да води частен съдебен спор за наследството.

Той и близките му се съмняват, че върху Леонард е оказано въздействие да остави цялото наследство на третата си съпруга Джанис. Семейството свързва адвокат Ричард Шулц с българина с надеждата, че той може да стане свидетел по делото.

На 4 януари 2001 г. Шулц и помощникът му Брад Шпрингер се срещат със сънародника ни в Милуоки, щата Уискънсин. Говорят на английски, нямат проблем с комуникацията, Шпрингер води записки. В края на срещата адвокат Шулц вярва, че българинът е важен свидетел, който може да обърне делото. Жалбата, с която оспорва част от наследството на починалия магнат, е внесена през февруари 2001 г. и до голяма степен се базира на информацията, дадена от българина.

В очакване на съдебното заседание Шулц съобщава на М., че ще го потърси в следващите месеци, за да даде показания. Това обаче се превръща в истински проблем. На 26 юни 2001 г. адвокатът и емигрантът се срещат да обсъдят въпроса. Седмици по-късно Шулц свидетелства, че българинът му поискал $ 100 000, за да свидетелства в съда. Парите трябвало да бъдат преведени от 5 до 10 дена на българскорадио, чиятоброшура М. е донесъл. Заплашил, че ако това не стане, ще забрави своите показания и ще каже, че не разбира английски.

Шулц е изумен. Пита българина дали се шегува, напомня му, че плащането за показания би било престъпление, и допълва: "Ние не правим това в САЩ." "Не ми казвай как се правят нещата в САЩ - тук всеки взема пари", възразява М.

Шулц неколкократно се опитва да го разубеди, но без успех. По думите му пред съда М. продължил да настоява, че семейство Джап иска да спечели делото и неговите показания ще помогнат за това. Според него плащането е замяна за тази помощ. Казва още, че ако това не стане, ще замине за Тексас, където Шулц няма да може да го намери. "Няма да променя мнението си. Ще ми платите 100 000 долара или няма да получите показанията ми", казал М. според съдебните протоколи.

Пак според тях през следващите 3 месеца българинът продължил да настоява за плащането. На 10 юли позвънил на адвоката и го попитал дали ще даде 100-те хиляди. Определил краен срок 5 часа след обед, същия ден. Шулц отказал отново и му напомнил, че това е престъпление. Поканил го да се видят, за да обсъдят последствията.

Срещата се състояла на 13 юли 2001 г. На нея Шулц идва със своя колега Джей Берлински. Те отново напомнят на българина, че да иска заплащане срещу показанията си е криминално нарушение. М. не само че не се стряска, но увеличава исканата сума - настоява да получи $ 100 хил. преди и $ 100 000 - след процеса.

Срещите продължават още известно време. След като не успява да пробие при Шулц, М. се насочва към Берлински. Двамата се срещат на 6 и 8 август 2001 г., но не постигат съгласие. На 14 август 2001 г. българинът не дава показания.

Изнервени от това, на 10 септември 2001 г. Шулц и Берлински се срещат с прокурорката Маделин Мърфи и специален агент Тина Фуркас от ФБР и им съобщават за исканията на българина. Фуркас се свързва със Стивън Джап, който се съгласява да помогне на ФБР за разследване на случая.

На 15 януари 2002 г. Стивън звъни на М. и се уговарят да се видят на следващия ден. Този телефонен разговор и още 3 обаждания са записани. На срещата Стивън моли българина да даде показания. М. отговаря, че ще го направи само ако му се плати.

Настоява парите да бъдат преведени на братовчед му, който бил лекар в Люксембург. "Прати парите там, никой няма да знае нищо. 200 000 долара", казал М. според съдебните протоколи. На 30 май 2002 г. Стивън пита българина какво ще се случи, ако не му плати. "Ще си кажем довиждане", отговорил М.

На 24 юли 2002 г. българинът е обвинен в изнудване. В своя защита той казва, че семейство Джап му е обещало пари срещу информация. Твърдял още, че поискал парите, защото се страхувал от зетя на третата съпруга на милионера и искал да си осигури закрила.

През 2004 г. е признат за виновен и осъден на 24 месеца затвор. Излиза от затвора на 2 ноември 2005 г. Веднага след това е депортиран в България.

Източник: в. " 24 часа"






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Реформи в БДЖ
Лято 2024
Бюджет 2025
Опасен ли е популярният сред младежите в България райски газ?
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: