Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Една индийска подправка, която все по-често навлиза в кухнята на българската домакиня
Автор: Десислава Томева 14:58 / 22.08.2024Коментари (0)1312
©
Повечето хора смятат, че "къри" означава единствено смес от смлени подправки, която може да бъде закупена от всеки супермаркет. Всъщност кърито има две разновидности – суха и мокра. Сухото къри е смес от сушени подправки, а мокрото къри представлява пикантен сос и служи като наименование на голяма група ястия.

История на сместа от подправки къри

Объркването, което изпитват повечето хора относно значението на думата "къри“, идва още от времената на британския колониализъм. Легендата разказва, че в желанието си да се наслаждава на любимите си индийски ястия в родината си, преди да напусне Индия, британски високопоставен служител заповядал на слугата си да му приготви смес от индийски подправки. Така той представя сушената смес от подправки, наречена къри, пред британците.

Днес, подправката къри, която може да се купи от всеки магазин, няма почти нищо общо със сместа от подправки, която приготвят индийците.

За да се разбере истинската история на кърито, трябва да се знае, че произходът на думата идва от "Tamil kahri", което означава сос. В Югоизточна Азия и Индия, кърито не представлява смес от подправки, а ястие с консистенцията на гъст сос. Противно на разпространеното схващане, не всяко къри е люто. И в това има резон, като се има предвид, че въпреки че кърито е част от индийската кухня  от векове, лютите чушки идват по-късно от от Централна и Южна Америка. Преди появата на лютите чушки в Европа, съответно и в Азия, благодарение на португалските и испанските колонизатори, най-пикантната съставка в кърито е била черният пипер.

Днес съществуват четири основни подправки, които се съдържат в сухите смеси и къри пастите. Това са:

Люти чушки: лютостта на ястието се определя от вида люти чушки, които се използва, обикновено по-малките на размер люти чушки са по-лути. Червената и зелената къри паста, които са основни в тайландската кухня, се приготвят съответно с червени и зелени люти чушки.

Куркума: Придава жълт цвят на ястието

Кориандър: семената кориандър са ценени от древни времена заради това, че са смятани за афродизиак

Кимион: една от най-старите подправки, има ядков вкус и често влиза в състава на различни смеси от подправки

Въпреки че не съществуват строги правила за приготвянето на къри, се смята, че поне 3 от тези подправки трябва да присъстват във всяко къри.

Къде в Азия се приготвя къри?

Въпреки въвеждането му от индийски монаси, пътуващи по известния Път на коприната, кърито никога не се е утвърдило в по-голямата част от Китай. Но все пак, в Южен Китай къри е разпространен начин за приготвяне на ястия с морски дарове, зеленчуци и нудли.

В Югоизточна Азия нещата стоят по различен начин. В кухните на Тайланд, Малайзия и Индонезия кърито е много разпротранено ястие и съществуват различни вкусове поради включването на местни съставки. В къри пастите или смеси често се използват лимонова трева и лайм, а кокосовото мляко играе роля на сгъстител. Често се добавят и ядки, като в индонезийските и малайзийските къри пасти най-популярният вид са ядки кукуи.

Все по-често българските домакини използват кърито в ястията си. Подправката е много подходяща за леща, спанк, месо, картофи, ориз, зеленчуци. Ароматът не е натрапчив, а същевременно придава екзотичен привкус на манджата.

Български ястия, в които може да се използва къри:

Пиле с ориз: В класическото българско ястие "пиле с ориз“, можете да добавите малко къри на прах към лука и чесъна за по-екзотичен вкус. Кърито ще придаде на ястието приятен аромат и леко пикантен привкус.

Зеленчукова супа: Кърито може да се добави към зеленчуковата супа за допълнителна пикантност и наситен аромат. Особено добре се съчетава с тиква, моркови и картофи.

Кавърма: Традиционната кавърма, приготвена със свинско месо и зеленчуци, може да бъде обогатена с щипка къри, което ще добави нови вкусови нюанси към класическото ястие.

Гювеч: В традиционния гювеч, добавянето на къри може да внесе интересен аромат и да подчертае вкуса на зеленчуците и месото.

Картофена яхния: Кърито може да се използва за подправяне на картофена яхния, като съчетае добре с обичайните подправки като червен пипер, лук и чесън.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Изграждат нов реактор в АЕЦ "Козлодуй"
Мачове на България за Купа "Дейвис"
"Времеубежище" на Георги Господинов спечели "Букър"
Парламентарни избори октомври 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: