ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Една от най-ценните билки – имуностимулант , антиоксидант, но съдържа и токсини | ||||||
| ||||||
Черният бъз е известен със способността си да подсилва имунната система, благодарение на високото съдържание на витамини А, В и С. Особено ценен е през студените месеци, когато вирусните инфекции зачестяват. Антиоксидантите в бъза – флавоноидите и фенолните киселини – стимулират производството на антитела и укрепват имунната защита на организма. Черният бъз съдържа вещества, които имат доказано антивирусно действие, особено срещу грипния вирус. Редица проучвания показват, че консумацията на екстракт от черен бъз може да скъси продължителността и тежестта на симптомите при грип. Изследване в Journal of International Medical Research доказва, че приемът на сироп от бъз облекчава симптомите на грипа и настинката с до 50% по-бързо в сравнение с хората, които не приемат добавката. Черният бъз е богат на фибри и полифеноли, черният бъз може да помогне за регулиране на нивата на холестерола и да подпомогне здравето на сърцето. Някои проучвания сочат, че редовната консумация на екстракти от черен бъз може да понижи кръвното налягане и да намали риска от сърдечни заболявания, благодарение на своите антиоксидантни свойства, които предотвратяват окисляването на лошия холестерол (LDL). Черният бъз е богат на диетични фибри, които спомагат за по-доброто храносмилане и подобряват чревната флора. Освен това, той има леко слабително действие, което е полезно при запек и подуване на корема. Плодовете му са изключително богати на антоцианини, които имат мощно антиоксидантно действие. Те неутрализират свободните радикали и предпазват клетките от увреждане, което може да забави процеса на стареене и да намали риска от хронични заболявания като диабет и рак. Това растение помага за намаляване на възпаленията в тялото. Антиоксидантите в него потискат възпалителните процеси, което може да е полезно при ревматоиден артрит и други възпалителни заболявания. Черният бъз се използва под различни форми, като всяка от тях е подходяща за конкретни цели: – Сироп – Най-популярната форма, приготвяна от узрелите плодове на бъза. Той е подходящ за деца и възрастни, и се използва като превенция през зимните месеци. – Чай – Приготвя се от сушени цветове на бъз и има леко диуретично действие, като подпомага пречистването на организма. – Екстракт и капсули – Те са концентрирани форми, подходящи за силно имуностимулиращо и противовъзпалително действие. – Тинктура – Препоръчва се при симптоми на настинка и грип, като има антисептично и антивирусно действие. Въпреки многото ползи, е важно да се използва череният бъз правилно. Той съдържа вещества, които могат да бъдат токсични в сурово състояние. Плодовете и цветовете трябва да бъдат термично обработени, за да се избегне риска от натравяне. Препоръчва се консултация с лекар, ако имате хронични заболявания или приемате лекарства, особено за сърдечно-съдови и бъбречни проблеми. |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Таксиметровите шофьори от Благоевград също се вдигнаха на протест
12:25 / 20.11.2024
Безопасен ли е креатинът за тялото ни?
17:29 / 20.11.2024
Актуални теми
Абонамент
Анкета
ЗА НАС:
За контакти:
тел.: 0886 49 49 24
novini@blagoevgrad24.bg
©2009 - CurrentCopyrightYear Медия груп 24 ООД. Blagoevgrad24.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Blagoevgrad24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени). Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в Blagoevgrad24.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Статистика: