Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Фрагменти от човешки истории в абстрактен град или Адам на границата между човешкия и роботския морал?
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 09:55 / 14.08.2023Коментари (0)294
©
Тази неделя в рубриката “Дифтонг" водещият на предаването “Един неделен ден по шосето“ по Радио “Фокус" Або и програмният директор Ива Дойчинова ни представиха поредните литературни бижута, перфектни както за плаж, така и за дъжд. Само не бързайте да ги изчитате на един дъх!

“Машини като мен" на Иън Макюън

Тази седмица Ива представи “една изключително пророческа книга" на най-награждавания британски писател Иън Макюън, автор на бестселърът “Изклупление".

“Иън Макюън е един исторически ревизионист - той е забъркал в едно първите човешки роботи, които изглеждат съвсем хуманоидно, Маргарет Тачър и Алън Тюринг", с интерес разказва Дойчинова. Феновете на Тюринг биха се зарадвали да чуят, че неговото присъстие в историята е “деликатно, но съществено."

Историята разказва за създаването на 25 хуманоидни робота, от първите - 13 мъже, които се казват Адам, и 12 жени, които се казват Еви. Протагонистът е 32-годишен “небрежняр", който е откровено мързелив, пада си по съседката, а през деня си изкарва парите като играе на борсата. Той неочаквано получава наследство от майка си. 

Безделникът, чийто идол е Тюринг, решава да вземе един от тези “адамовци", купува си един робот и заедно със съседката си започват да го обучават. Адам се развива, учейки се от поведението и на двамата си човешки стопани. Той обича да пише стихове и да чете Шекспир. В следствие на комуникацията си с въпросната съседка, Адам започва да се влюбва в нея и в крайна сметка се стига до секс - нещо, което нашият главен герой веднага разбира. Дилеми от етично, романтично и какво ли не още естество ще държат читателите нащрек в този фантастичен роман.

“Линия девет, или когато пресъхнаха чешмите" на Теодора Николова

Або представя този лесен за подценяване, но труден за подминаване литературен диамант, вдъхновен от “фрагменти от истории, които се развиват най-вече в автобус линия 9 в София, също и в таксита и в една зарзаватчийница. Тя прескача от един момент в друг; разказва за различните герои, за различните хора, които населяват нашия град." 

Повествованието предлага на читателя София като един от многото възможни домове на градските истории. Авторката леко загатва, че действието би могло да се развива в столицата чрез споменаването на “Ялта" в една от импресиите. В крайна сметка локацията остава абстрактна. 

“Всъщност това, което разказва е този лабиринт на града, в който съдбите на хората винаги се пресичат и няма как да останеш безразличен към това, което се случва в живота на другия, защото то рано или късно има ефект и върху твоя", споделя Або. 

Освен историите на града, изящната жълта хартия на книгата съдържа и любопитни илюстрации, дело на Мила Янева-Табакова. Издател е “Жанет 45".






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Лято 2024
Водна криза
Сътресения в БСП и избор на нов председател
Парламентарни избори октомври 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: