Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Футуролог: Има надежда връзката с "Вояджър-2" да бъде възстановена
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 20:40 / 14.08.2023Коментари (0)411
©
Има надежда връзката с "Вояджър-2" (бел. ред. автоматичен космически апарат, изследвал външните части на Слънчевата система) да бъде възстановена. Това коментира в предаването "Сценарий от бъдещето" на Радио "Фокус" футурологът доц. д-р Мариана Тодорова, която припомни, че през 1977 година НАСА изстрелва две космически совалки, които целят да достигнат до ръба на Слънчевата система и след това да излязат извън нея, и да събират данни от далечния космос.

"Вояджър-2" беше стигнал до ръба на Слънчевата система, т.е. преминал е покрай Юпитер, Сатурн, Уран, Нептун. "Вояджър-1" влиза в междузвездните пространства през 2018 година", обърна внимание Тодорова.

По думите й тревожността в случая е свързана с това, че учените нямат знания как биха могли да се свържат отново с "Вояджър-2": "Дали совалката не е повредена от някой метеорит или нещо друго е станало, не е ясно. Инвестицията е голяма като парична сума, но по-големият проблем е, че имаме над 40 години, в които и двете совалки са в Космоса, редовно са изпращали сигнали, в съчетания с космическия телескоп "Хъбъл" и космическия супертелескоп "Джеймс Уеб". Направиха се революционни открития за това как нашата и другите Вселени са се развивали", подчерта футурологът.

Доц. д-р Мариана Тодорова каза още, че в момента се провеждат различни предложения за това да се изпрати нова совалка, която да издири "Вояджър-2" и да я върне на земята: "Защото вероятно не всички данни са трансферирани обратно на земята и може да има много такива, които биха могли да ни учудят или да променят изцяло възприятията за това как се развива Космоса. Това към днешна дата е нереалистично, просто защото ще бъде много трудно да се локализира вече в междузвездния космос след Слънчевата система".

Тодорова уточни, че за да отиде подобна совалка с такава мисия ще трябват около над 80 години: "Трябва да има знания, които се предават през няколко поколения изследователи, които да следят какво се случва. Най-вероятно НАСА няма да предприеме това, защото разчита, че "Вояджър-1" все още пътува. 

По думите на футуролога в рамките на дни ще стане ясно: "Ако проблемът е от такова естество, сигналът може да се възстанови в рамките на 1 месец, на това разчитат екипажите от изследователи от НАСА, които следят тази работа. Очакваме новини от тях".






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Издирват майка на две деца от София
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
Мигрантски натиск към България
Парламентарни избори октомври 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: