Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Гастроентеролог: Внимавайте с консумацията на диня! Може да увеличи натоварването на черния дроб
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 16:55 / 12.08.2024Коментари (0)1113
©
Гастроентерологът д-р Евгения Мелникова споделя, че в някои случаи динята може да се окаже вредна за тялото.

Влияние на динята върху черния дроб

Доктор Мелникова отбелязва, че по-специално, порция диня от повече от 200 грама (на ден) може да повлияе негативно на благосъстоянието на хора с високо съдържание на калий в кръвта - те могат да получат сърдечна аритмия. В допълнение нейната консумация може да увеличи натоварването на черния дроб.

"Динята е източник на фруктоза, която натоварва много черния дроб. В края на краищата черният дроб обработва този бърз въглехидрат. Затова внимавайте с консумацията на сладки плодове, ако имате заболявания на този орган", съветва лекарят .

Д-р Мелникова обръща внимание на факта, че динята също съдържа много глюкоза, която бързо се усвоява от тялото. В резултат на това се получава бързо повишаване на захарта в кръвта на човек, което води до повишено освобождаване на инсулин. Такава промяна в състоянието на тялото е изпълнена с активиране на отлагането на мазнини, което е особено опасно, ако вече имате наднормено телесно тегло, преддиабет и захарен диабет.

Лекарят добавя, че при консумация на диня има риск от поглъщане на токсични вещества, използвани за подхранване на плодовете по време на растежа им. 

"За да могат плодовете бързо да наддават на тегло и да узреят, те се подхранват предимно с азотни торове - нитрати, които сами по себе си са нискотоксични. Но когато попаднат в микрофлората на стомашно-чревния тракт, те се превръщат във вредни нитрити, които нарушават транспортната функция на кръвта, което впоследствие може да доведе до хипоксия и недостиг на кислород в тъканите", предупреждава експертът, пишат от Zdrave.to.

Полезни свойства на динята

Динята съдържа витамини от група В, витамин С, калий, магнезий, желязо и фосфор, както и аминокиселини. Но полезните свойства на този плод не свършват дотук. Той е богат на ликопен, който намалява риска от рак и диабет.

"Динята е богата на ликопен. Червеният й цвят идва от този антиоксидант. Проучванията показват, че веществото помага за намаляване на риска от рак и диабет като част от здравословния начин на живот", споделя експертът.

Това вещество също така помага за намаляване на риска от инфаркти. Освен това пъпешите съдържат огромно количество цитрулин, който нормализира нивата на кръвното налягане. А естественият пигмент бета-криптоксантин предпазва ставите от възпаление. Има дори резултати от изследвания, които показват, че динята може да намали риска от развитие на ревматоиден артрит, допълва още специалистът.

Друго полезно вещество в този плод е витамин А, който е полезен за очите.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Димо Алексиев хванат пиян зад волана
51-ото Народно събрание
Рокади в ДПС
Задържаха шестима началници на полицията в Петрич и Сандански
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: