Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Големи количества магнезий, калий и витамин Ц се крият в този малък есенен плод
©
Кестените са едни от най-полезните есенни плодове, които често остават подценявани в сравнение с други по-популярни храни. Те не само притежават уникален вкус и текстура, но също така съдържат множество хранителни вещества, които имат благоприятен ефект върху здравето. От гледна точка на здравословното хранене, кестените се отличават от останалите ядки и семена със своето по-ниско съдържание на мазнини и високо количество на сложни въглехидрати. Ето защо редовната им консумация може да донесе значителни ползи за организма.

Една от основните ползи на кестените е високото съдържание на сложни въглехидрати, което ги прави отличен източник на енергия. За разлика от простите въглехидрати, които бързо покачват нивото на кръвната захар и водят до енергийни спадове, сложните въглехидрати в кестените се усвояват по-бавно. Това осигурява стабилно ниво на енергия през деня и поддържа постоянни нива на кръвната захар, което е особено важно за хора с диабет или инсулинова резистентност.

Кестените са богати на витамини, особено на витамин C, който е ключов за поддържането на силна имунна система. Витамин C също играе важна роля в производството на колаген, който подпомага здравето на кожата и ставите. Кестените също съдържат витамини от група B, като тиамин, рибофлавин и фолиева киселина. Тези витамини участват в метаболитните процеси и подпомагат правилното функциониране на нервната система, като подобряват когнитивните способности и настроението.

Кестените съдържат значителни количества минерали като магнезий, калий и фосфор, които са от съществено значение за здравето на костите. Калият подпомага регулирането на кръвното налягане, докато магнезият и фосфорът играят важна роля в поддържането на здрава костна структура и предпазват от развитието на остеопороза.

Фибрите, съдържащи се в кестените, подпомагат храносмилането и регулират чревната перисталтика. Редовната консумация на фибри намалява риска от запек и други стомашно-чревни проблеми. Освен това фибрите помагат за контрола на нивата на кръвната захар и холестерола, като по този начин намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания. Храните, богати на фибри, също така създават усещане за ситост, което може да помогне за контролиране на апетита и поддържане на здравословно тегло.

За разлика от повечето ядки, които са богати на мазнини, кестените се отличават с ниско съдържание на мазнини и са с по-ниско калорично съдържание. Това ги прави подходящ избор за хора, които следят калорийния си прием или се опитват да отслабнат. В същото време, кестените съдържат полезни ненаситени мазнини, които подпомагат здравето на сърцето и намаляват възпалителните процеси в организма.

Кестените са богати на антиоксиданти, които помагат в борбата срещу свободните радикали – нестабилни молекули, които могат да причинят клетъчни увреждания и да допринесат за развитието на хронични заболявания като рак, сърдечно-съдови заболявания и стареене на кожата. Освен това антиоксидантите в кестените, като витамин C и различни полифеноли, подпомагат имунната система и защитават клетките от оксидативен стрес.

Кестените са изключително полезен плод, който съчетава в себе си много здравословни качества. Те предоставят важни хранителни вещества, като витамини, минерали и антиоксиданти, които подпомагат поддържането на добро здраве. Редовната консумация на кестени може да помогне за регулирането на кръвната захар, поддържането на здрави кости, подобряването на имунната система и дори за намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания. С ниското си съдържание на мазнини и високо количество на фибри, кестените са идеален избор за балансирана диета, пише Puls.bg.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Бюджет 2025
Изграждане на Национална детска болница в София
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Зима 2023/2024 г.
Поскъпване на хранителните продукти
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: