Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Губят ли се хранителните свойства на замразените във фризера плодове и зеленчуци?
Автор: Десислава Томева 08:33 / 19.10.2024Коментари (0)1157
©
С нарастващия интерес към здравословното хранене, замразените плодове и зеленчуци все по-често влизат в нашето ежедневие. Но много хора се питат: губят ли се хранителните им свойства след замразяване? 

В нашите фризери обикновено се съхраняват различни видове плодове и зеленчуци: ягоди, малини, боровинки, банани, манго, праскови, грозде, броколи, карфиол, спанак, моркови, грах, чушки и тиквички.

Замразените плодове и зеленчуци предлагат удобство, особено в извънсезонни периоди, когато свежите варианти не са на разположение. Те могат да се използват за смутита, супи, ястия на тиган и много други.

И тук идва въпросът – как замразяването влияе на хранителните свойства?

Процесът на замразяване започва веднага след събирането на плодовете и зеленчуците. За да се запазят хранителните вещества, те обикновено се бланшират (бързо потапят в гореща вода и след това в ледена) преди замразяването. Това помага да се унищожат ензимите, които могат да причинят загуба на цвят и текстура.

Експертите твърдят, че замразените плодове и зеленчуци обикновено запазват повечето от своите хранителни вещества, но е важно да се има предвид, че замразяването не може да запази всички витамини и минерали в оригиналната им форма. Например, витамин C е по-неустойчив на замразяване, отколкото витамините от група B. Все пак, много замразени храни запазват до 90% от своите хранителни стойности.

Ако погледнем назад към традиционното консервиране, с което бабите ни са се занимавали, можем да направим интересна аналогия. Консервирането включва приготвяне на храните в буркани, които след това се стерилизират. По същия начин, замразяването е метод за съхранение на храни, но вместо термична обработка, се използва температура за запазване на хранителните свойства.

И двата метода имат своите предимства и недостатъци.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Зима 2024/2025 г.
51-ото Народно събрание
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
В столичния кв. "Младост 1" откриха труп на жена, има следи от насилие
Риск от чума по дребните преживни животни
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: