Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Хлябът влязъл в Европа по река Струма преди 9000 г.
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 17:05 / 17.04.2011Коментари (0)212
© Blagoevgrad24.bg
Хлябът е дошъл в Европа по река Струма преди 9000 години, потвърди международната археологическа експедиция ARCITEC. Оборудвана е с невиждана у нас апаратура - американски магнитометър, и се придвижва само с GPS уреди.

"С магнитометъра се сканира всичко под земята на дълбочина 2 м и така се проучват пластове с керамика, ситуират се вкопани антични сгради", обяснява археологът Богдан Атанасов, преподавател в НБУ, специализирал в Хайделберг, Тюбинген и Атина.

Наши археолози, оборудвани със свръхмодерна апаратура, американско производство, засякоха 126 археологически обекта по поречието на Струма. Експедицията ARCITEC ползва уреда магнитометър, който вижда геометрични фигури на дълбочина 2 м под земята. И така спестява копаенето. Много е скъп, но още не е познат на иманярите, защото не реагира на метал. В Европа има едва няколко бройки, като на Балканите май само у нас се ползва.

Защо археолозите проучваха поречието на Струма? Най-ранните преселници в Европа се появяват именно тук още през VII-VI хилядолетие пр. Хр. Техни поселища са засечени с американската апаратура. Тези преселници дошли от Месопотамия и донесли невиждани дотогава семена на пшеница, леща, ечемик, грах и ръж. Посели ги покрай Струма и ефектът бил поразителен - гладът трайно изчезнал и на Балканите се възцарили мир и благоденствие за векове напред. Дотогава местното население се занимавало с лов и събирателство, което невинаги гарантирало прехрана. Новият поминък - земеделието, вече позволявал по-голяма група от хора да живеят заедно на едно място. Така край Струма се появили и първите по-големи селища на континента! С лодки докарали първите овце и крави.

В зоната на ГКПП-Кулата под земята, на 4 м дълбочина, е открит уникален храм на близо... 9000 години. Той е на два етажа, като на горния се извършвал обредът по прощаване с покойника. След това той бил спускан на долния етаж и потъвал в света на мъртвите.

Тялото на покойника също било рисувано с червена или жълта боя и отрупвано с пищни дарове, което се разчита като знак за вяра в живота след смъртта. По стените на светилището археолозите намерили окачени керамични култови човешки фигурки без крайници. Но с изразени полови белези - женски гърди или фалоси.

Удивителните разкрития по поречието на Струма не се огласяват много, но се следят от археолозите в цяла Европа. Защото тези първи земеделци по-късно продължават на север и посяват житни култури чак в днешна Холандия и на Скандинавския полуостров.

"Западните археолози обаче са шокирани от наглостта на българските иманяри. От регистрирани 126 обекта на експедицията по Струма по-голямата част - 90 на сто, се оказаха вече съсипани, и то в последното десетилетие" - обясни за "Труд" ръководителят й Богдан Атанасов.

Увреждането им не позволява да се разгадае най-голямата мистерия в праисторията на Балканите - защо през каменно-медната епоха (IV-III хил. пр. Хр.) ненадейно цялото население изчезва? За 800 години плодородната земя на Тракия е необитаема! Епидемия или природен катаклизъм го прогонва?

Експедицията ARCITEC попада в местността Нивата под връх Кръстилски (или Св. Спас) на безценно селище от тази епоха. То би дало отговор защо и къде е изчезнала без следа тази цивилизация.

Но мястото е невъзвратимо разорано от иманяри. Те са търсели само метални предмети и безцеремонно са изпотрошили керамиката и са разбъркали археологическите пластове.

Източник: в. "Труд"






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Реформи в БДЖ
Лято 2024
Бюджет 2025
Опасен ли е популярният сред младежите в България райски газ?
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: