Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Хореографът Мирослав Шиянков: Чрез хорото хората се чувстват сплотени, като едно семейство
Автор: Живко Кръстев 12:49 / 18.06.2024Коментари (0)940
©
Българският фолклор с богатството на шевиците и носиите, с народната музика, която създава невероятен ритъм и динамика, с народния танц със сменящите се фигури в него – всичко това кара човек да съпреживява тази магия и да се потопи в един друг свят. Това коментира в предаването "Човекът на фокус“ на Радио "Фокус“ хореографът и инструктор по народни танци Мирослав Шиянков.

Фолклорен клуб "Лозенец“ е създаден през 2008 година от професионални изпълнители на български народни танци. Вече цели 11 години клубът заедно с неговия хореограф Мирослав Шиянков продължава да съхранява и разпространява българския дух и култура. Съвместно с младежки фолклорен ансамбъл "Лозенска младост“ към читалище "Пенчо Славейков 1921“ клубът представя свои уникални танци и хореографии на десетки концерти.

По думите му в ансамбъла се събират хора от цяла България, хора на различна възраст и с различни професии. Това, което ги обеднява според хореографът е танцът – чрез хорото хората се чувстват сплотени като едно семейство. "Този колектив много трудно може да бъде разкъсан. Чрез самото хоро се създава една много здрава връзка тип верига, която много трудно може да бъде скъсана, което показва как нашият фолклор е изключително силен, с много дълбоки корени, което и до ден днешен работи,“ обясни той.

Хореографията е една симбиоза между хората и преподавателя, убедено казва той. Мирослав Шиянков освен, че кара хората да се забавляват докато изучават автентичните хора и танцови постановки от различни краища на България, чрез добрата динамика на взаимодействията и самият хореограф получава вдъхновение и се мотивира да създава постановки. "Има и предизвикателство, но и много работа, свързана с изучаване, проучвания, допълнителна работа с музиканти. Цената на успеха изисква да се положат доста усилия,“ каза той и допълни, че работата с деца за него е доста по-голямо предизвикателство.

Детски фолклорен ансамбъл "Цветния ритми“ се сформира преди 4 години, като съставът е разделен в три възрастови.  "Тук ние имаме нелеката задача да научим тези деца да обичат нашия фолклор. За да навлязат в спецификата на различните танци, за да усетят същината и да усетят удоволствие от танцуването, на децата са им нужни минимум една година.  Затова и първата година общо взето е подготовка за това, което ще следва натам,“ сподели той и добави, че работата става по-интересна когато децата вече започват да усещат музиката, да чуват и да разгръщат емоционално своите пространствени умения.

Според него у децата е нужно да се възпита постоянството и дисциплината, което помага и за създаването на добрите навици. "Целта ни е да ги насочим към това, което всъщност ни свързва с корена, и това са народните танци и нашият фолклор. По този начин децата си научават да обичат нашите фолклорни танци.“  

Мирослав Шиянков сподели още, че с детските ансамбли изнасят различни концерти и участват в редица фестивали в страната, "като буквално утре с част от детския състав и юношеския състав ще посетим Гърция на 11-ия фестивал на изкуствата "Разпилени бисери", който е с конкурсен елемент, и се надявам да се представим подобаващо.“






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Природни стихии
Лято 2024
Бюджет 2024
50-ото Народно събрание
Местни избори 2023 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: