Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Идеалният тиган: Как да готвите всичко без да включвате фурната
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 22:38 / 03.09.2024Коментари (0)1125
© Blagoevgrad24.bg
В кухнята, един от най-гъвкавите и незаменими инструменти е тиганът. Независимо дали става въпрос за запържване, задушаване или печене, идеалният тиган може да се превърне в основния ви помощник, дори ако нямате фурна. Въпросът е– какво го прави идеален и как можем да използваме неговия потенциал до максимума?

Няколко се предпоставките да приеме един тиган за идеален за нашите нужди:

– Материал и конструкция: Тиганите са изработени от различни материали, като чугун, неръждаема стомана, алуминий и мед. Всеки от тях има свои предимства. Например, чугунът е известен със своето равномерно разпределение на топлината и способността си да задържа топлина, което е идеално за задушаване и печене. Неръждаемата стомана е устойчива на корозия и е отлична за запържване, докато алуминият и медта предлагат бързо нагряване и охладителна способност.

– Неплъзгаемо покритие: Неплъзгаемите покрития, като тези от тефлон или керамика, правят по-лесно приготвянето на храни и почистването след това. Те са особено полезни за приготвяне на ястия с минимално количество мазнина.

– Равномерно нагряване: Идеалният тиган трябва да осигурява равномерно разпределение на топлината, за да се предотвратят горещи точки, които могат да доведат до неравномерно готвене.

– Устойчивост на високи температури: Някои ястия изискват високи температури, за да постигнете перфектния резултат. Например, чугунените тигани могат да издържат на високи температури и са подходящи за пържене и печене.

Ако се замислите, на котлона можем да сготвим доста повече манджи, околкото във фурната. Просто сме свикнали да разполагаме с двете и да избираме. Ето и примерите:

– Запържване и пържене: Тиганите са отлични за запържване на месо, риба, яйца и зеленчуци. Неплъзгаемото покритие е полезно за минимизиране на използването на мазнина и за лесно премахване на остатъците.

– Задушаване: Можете да задушавате зеленчуци и месо в тиган с капак. Добавете малко вода или бульон, за да създадете пара и да запазите влагата на храната.

– Печене: Макар и много хора да свързват печенето с фурната, някои тигани, особено чугунените, са подходящи за печене на хляб, пица и други ястия. Тиганът може да се използва и на печка, за да загрее до желаната температура и след това да се прехвърли в загрята фурна (ако такава е налична).

– Приготвяне на сосове: След запържване на месо или зеленчуци, можете да използвате остатъчните парчета от дъното на тигана, за да приготвите вкусни сосове и глазури, използвайки вино, бульон или сметана.

– Палачинки и омлети: Тиганите са идеални за приготвяне на палачинки и омлети. Неплъзгаемото покритие и равномерното нагряване осигуряват перфектни резултати всеки път.

Идеалният тиган е универсален инструмент, който може да замени много други кухненски уреди, съветват безспортите експерти от Bon Appеtit. От запържване и задушаване до печене и приготвяне на сосове, той предлага много възможности, дори без наличието на фурна.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
51-ото Народно събрание
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Коледно-новогодишни празници 2024/2025
Войната вУкрайна
Зима 2024/2025 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: